Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Πώς συλλέγουν την τροφή τους τα δελφίνια

Είναι όμορφα, ναζιάρικα και πανέξυπνα. Χορεύουν και τους αρέσει πολύ το τραγούδι. Αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και έχουν ισχυρές προσωπικότητες.
Μελετητές ανακάλυψαν ότι 41 δελφίνια μέσα σε πληθυσμό πολλών χιλιάδων στον κόλπο Σάρκ στην Δυτική Αυστραλία χρησιμοποιούν θαλάσσια σφουγγάρια για να συλλέγουν την τροφή τους. Αυτό το κάνουν για να προστατεύουν την μύτη τους καθώς ψάχνουν για ψάρια που κρύβονται στην άμμο. Έτσι μπορούν να κυνηγούν περισσότερο χρόνο από άλλα δελφίνια που δεν χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική.
Την ικανότητα αυτή έχουν σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα τα θηλυκά δελφίνια, ενώ τα αρσενικά κυρίως δίνουν έμφαση στις κοινωνικές συναναστροφές παρά στην εκπαίδευση από τις μητέρες τους. Τα δελφίνια που χρησιμοποιούν εργαλεία είναι περισσότερο μοναχικά, οι καταδύσεις τους διαρκούν περισσότερο και ασχολούνται με το κυνήγι της τροφής περισσότερο χρόνο.
Η έρευνα έγινε στο πανεπιστήμιο της Τζώρτζταουν. Αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει επίσης ότι τα θηλυκά δελφίνια διδάσκονται τις συνήθειες των μητέρων τους όσον αφορά την ανεύρεση τροφής και την κοινωνική συμπεριφορά σε αντίθεση με τα αρσενικά που ενδιαφέρονται κυρίως να βρουν άλλα αρσενικά για παρέα.
Για την ικανότητα αυτή των δελφινιών να χρησιμοποιούν εργαλεία υπήρχαν υποψίες από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, αλλά επειδή συμβαίνει σε μεγάλα βάθη δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα. Είναι γνωστό ότι το μέγεθος του εγκέφαλου στα ρινοδέλφινα είναι δεύτερος σε μέγεθος μετά τον ανθρώπινο, με διαφορετική όμως κατασκευή, που τους δίνει την δυνατότητα επικοινωνίας και εμφανούς νοημοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: