Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Τα ω-3 λιπαρά οξέα δεν προστατεύουν από την άνοια;

Μελέτη Βρετανών επιστημόνων θέτει υπό αμφισβήτηση την προστατευτική δράση που έχουν δείξει παλαιότερες έρευνες ότι έχει η κατανάλωση λιπαρών ψαριών (σολομός, σκουμπρί) κατά της άνοιας σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας. Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι η μόρφωση και η ψυχική διάθεση παίζουν τον πλέον καθοριστικό ρόλο για την καλή νοητική λειτουργία, ωστόσο συμβουλεύουν τους ηλικιωμένους να καταναλώνουν ψάρι λόγω των θετικών επιδράσεων που έχει στη λειτουργία της καρδιάς.
Η ερευνητική ομάδα από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου ανέλυσε τα δεδομένα άλλης μελέτης, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 800 ηλικιωμένοι άνθρωποι. Η μελέτη αυτή, που πρόκειται να δημοσιευθεί τους επόμενους μήνες, εξέτασε την αποτελεσματικότητα κατανάλωσης λιπαρών ψαριών, χορηγώντας στους εθελοντές είτε συμπληρώματα που περιείχαν έλαια ψαριών είτε εικονικό φάρμακο (placebo).
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν 1-2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ που αξιολογούσαν τη νοητική τους λειτουργία. Ωστόσο, όταν οι βρετανοί ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες, όπως το μορφωτικό επίπεδο και την ψυχική διάθεση των εθελοντών, το όφελος αυτό σχεδόν εξαφανίστηκε.
«Αυτό που δείχνει η μελέτη είναι ότι υπάρχει σχέση μεταξύ κατανάλωσης λιπαρών ψαριών και νοητικής λειτουργίας. Ωστόσο, εάν συνυπολογίσεις το επίπεδο μόρφωσης και τη διάθεση των ατόμων, αυτή η σχέση φαίνεται ότι παύει να ισχύει. Έτσι, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν τα έλαια ψαριών έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία των ηλικιωμένων ανθρώπων», σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Alan Dangour.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη διατροφή και στον ρόλο που αυτή παίζει όσον αφορά την πρόληψη της άνοιας. Πιο συγκεκριμένα, επικεντρώνονται στο ρόλο των ω-3 λιπαρών οξέων που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί), για τα οποία οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσαν να έχουν νευροπροστατευτική δράση. Σύμφωνα, όμως, με τον επικεφαλής της μελέτης, «τα στοιχεία των μελετών που ισχυρίζονται ότι τα έλαια ψαριών συμβάλλουν στην πρόληψη της άνοιας στους ηλικιωμένους ανθρώπους είναι συχνά σποραδικά».
Ωστόσο, οι ερευνητές συστήνουν την κατανάλωση 1-2 μερίδων ψαριών την εβδομάδα, εκ των οποίων η μια τουλάχιστον να είναι λιπαρό ψάρι, λόγω των ευεργετικών επιδράσεων που έχει αποδειχτεί ότι έχουν στη λειτουργία της καρδιάς.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Nutrition, Health and Ageing»

Δεν υπάρχουν σχόλια: