Για μία ώρα το περασμένο Σάββατο η Γη πήρε μια βαθιά ανάσα. Τουριστικά αξιοθέατα και σπίτια σ' όλο τον κόσμο στην Ώρα της Γης 2009, κατέβασαν τους διακόπτες από 20:30 έως τις 21:30. Σύμβολα πολιτισμού, από τον Παρθενώνα, την Όπερα του Σίδνεϊ, οι Πύργοι Πετρόνας στην Κουάλα Λουμπούρ, ο θόλος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, οι Πυραμίδες της Αιγύπτου ως τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι και το Κοινοβούλιο του Λονδίνου έγιναν για λίγο σύμβολα εξοικονόμησης ενέργειας, μιας νέας «στάσης» απέναντι στο περιβάλλον, για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα.
"Ονειρευόμαστε από καιρό μια νέα συμφωνία για το κλίμα", δήλωσε ο Κιμ Κάρστενσεν, επικεφαλής μιας παγκόσμιας κλιματικής πρωτοβουλίας στην οργάνωση WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση), στη Βόννη της Γερμανίας, την πόλη που φιλοξενεί τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα από σήμερα 29 Μαρτίου ως τις 8 Απριλίου."Σήμερα δεν είμαστε πια τόσο μόνοι με το όνειρό μας. Το μοιραζόμαστε με όλους αυτούς τους ανθρώπους που σβήνουν τα φώτα τους", πρόσθεσε.Σύμφωνα με τους οργανωτές, η πρωτοβουλία έδειξε ότι εκατομμύρια άνθρωποι ζητούν από τις κυβερνήσεις να επεξεργαστούν μια νέα ισχυρή συμφωνία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας ως το τέλος του 2009, έστω κι αν η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με τα κόστη.Η Ώρα της Γης τηρήθηκε για πρώτη φορά το 2007 στην Αυστραλία και έγινε παγκόσμια το 2008, καθώς 50 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σ' αυτή. Στην Ασία, φέτος έσβησαν τα φώτα σε αξιοθέατα στην Κίνα, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες. Ο κόσμος διασκέδασε με πικ-νικ και συναυλίες υπό το φως των κεριών.
Στην Ελλάδα
"Δράση για το περιβάλλον" είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες της Ελλάδας με την -σχεδόν- καθολική συμμετοχή τους στην αποψινή ωριαία "συσκότιση", στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας κατά την κλιματικής αλλαγής "Ώρα της Γης".
Στις 20.30 κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας αλλά και γειτονιές σχεδόν βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Με τη συμβολή της κεντρικής διοίκησης του Δήμου Αθηναίων και των άλλων Δήμων βασικές οδικές αρτηρίες και πλατείες, ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, όπως ο Παρθενώνας, ο Ιερός Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά, το Μνημείο του Φιλοπάππου και άλλα σταμάτησαν τη φωταγώγησή τους. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε συσκότιση και στο Κοινοβούλιο, σε στρατιωτικές μονάδες και υπηρεσίες, σε γήπεδα, δημοτικά κτήρια, στο λόφο του Λυκαβηττού, σε μέρος του αεροδρομίου κλπ.
Παράλληλα στην Πνύκα, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως βρισκόταν σε εξέλιξη η μεγάλη συναυλία για την "Ώρα της Γης" με το Μάριο Φραγκούλη, τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη μικτή χορωδία του Δήμου Αθηναίων.Η πόλη της Αθήνας έγινε φορέας του μηνύματος ότι "όλοι μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την πόλη και τον πλανήτη". Η απήχηση των πολιτών στη συμβολική δράση της "Ώρας της Γης" καταδεικνύει αφενός το πόσο αντιληπτές είναι οι διαστάσεις και οι συνέπειες που έχει πάρει το περιβαλλοντικό πρόβλημα, αφετέρου την ευαισθησία όλων για τη διάσωσή του.Η ελπίδα, μπορεί να πει κανείς γεννιέται από το σκοτάδι και είναι βέβαιο ότι θα καθοδηγήσει σωστά τη διεθνή κοινότητα στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης όπου θα συνταχθεί η νέα συμφωνία για το κλίμα ως διάδοχος του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετείχε και η ΔΕΗ με το σβήσιμο των φώτων, εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων της Επιχείρησης στην επικράτεια με εξαίρεση τα κτίρια εκείνα που συνδέονται με την παραγωγή και ομαλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τους πελάτες και την ασφάλεια εγκαταστάσεων και μεταφορικών μέσων της Επιχείρησης.
Στο «σκοτάδι» βυθίστηκε και η Θεσσαλονίκη
Στο «σκοτάδι» βυθίστηκαν ο Λευκός Πύργος, το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Καμάρα, τα βυζαντινά τείχη, ο Πύργος Τριγωνίου και το διατηρητέο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Θεσσαλονίκης, στη διεθνή κίνηση οικολογικής ευαισθητοποίησης «Ώρα της Γης».Από τις 8.30 το βράδυ και για περίπου μία ώρα, η Θεσσαλονίκη κατέβασε διακόπτες, καθώς πέρα από το κεντρικό δήμο, αρκετές δημοτικές αρχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής πήραν μέρος στην παγκόσμια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, σβήνοντας τα φώτα σε κεντρικές πλατείες, δημαρχεία, σχολεία και δημοτικά κτίρια.
Στην επιχείρηση πήραν μέρος αρκετοί Θεσσαλονικείς που έσβησαν τα φώτα στα σπίτια τους, στέλνοντας μ' αυτόν τον τρόπο το δικό τους μήνυμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου