Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Μπαμπάδες μεγαλώνουν παιδιά που δεν είναι δικά τους

Σχεδόν ένας πατέρας στους 25 μεγαλώνει χωρίς να το ξέρει το παιδί άλλου άνδρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σε βρετανικό ιατρικό περιοδικό, την Επιθεώρηση Επιδημιολογίας και Κοινότητας της Υγείας".
Το ποσοστό των ανδρών που αγνοεί ότι δεν είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού του, κυμαίνεται μεταξύ 0,8% και 30% σύμφωνα με τις μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν για το θέμα αυτό το διάστημα 1950 -2004 και εξετάστηκαν από τον καθηγητή Μαρκ Μπέλις και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ της Βρετανίας.
Απιστία, εγκυμοσύνη από απροσεξία του νέου ερωτικού συντρόφου και "σπανίως", λάθη κατά την τεχνητή γονιμοποίηση μπορούν να εξηγήσουν την κατάσταση αυτή.
Ενώ όλο και περισσότερες γενετικές εξετάσεις γίνονται για ιατρικούς και νομικούς λόγους (έλεγχος της συμβατότητας για μια δωρεά οργάνου, αναζήτηση της γενετικής προδιάθεσης σε μια ασθένεια), οι συντάκτες της μελέτης διατυπώνουν ανησυχίες για τις συνέπειες που θα επιφέρει στις οικογένειες η αποκάλυψη της αλήθειας: ο μπαμπάς δεν είναι ο βιολογικός πατέρας. Αυτό μπορεί να καταστρέψει τις οικογένειες, να υπάρξει βία και μεγάλες συνέπειες στην υγεία του ίδιου παιδιού αλλά και των "εμπλεκόμενων" ενηλίκων: τη μητέρα, το βιολογικό πατέρα και το «μπαμπά» που μεγαλώνει το ξένο παιδί. Ωστόσο, η άγνοια κάνει τα πρόσωπα αυτά να έχουν λανθασμένες πληροφορίες για τη γενετική καταγωγή τους. Σε μια κοινωνία όπου υπηρεσίες και αποφάσεις καθοριστικές στη ζωή επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τη γενετική, δεν μπορεί απλά να παραμεληθεί αυτό το δύσκολο θέμα.
Παράλληλα, βιολογικοί πατέρες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους συνεχίζουν να υποψιάζονται ότι τα παιδιά τους δεν είναι δικά τους ...
Η Ρεβέκα Ουέμπστερ, σύμβουλος για τη βρετανική ιδιωτική εταιρία DNA Bioscience για τεστ πατρότητας, που συζητά με σχεδόν 500 άνδρες κάθε μήνα για το θέμα αυτό και για τις αποφάσεις που τυχόν θα λάβουν, δήλωσε: "Θέτουμε το θέμα αυτό, για το εάν έχουν σκεφθεί τις συνέπειες για τους ίδιους και όλους όσοι ενέχονται στην υπόθεση αυτή. Πολύ συχνά είναι απελπισμένοι. Θέλουν να μιλήσουν σε κάποιον. Έως την ώρα που θα πάρουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα της εξέτασης, πολλοί είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Είναι όμως μια έντονη συναισθηματικά διαδικασία, ίσως μια δοκιμασία, ακόμη και αν το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό".
Στις ΗΠΑ, ο ετήσιος αριθμός των τεστ πατρότητας υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 1991 και 2001 περνώντας από 142.000 σε 310.490, επισημαίνουν οι επιστήμονες

Δεν υπάρχουν σχόλια: