Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Βρέθηκε ο «διακόπτης» της γυναικείας γονιμότητας

Ομάδα βρετανών επιστημόνων ανακάλυψε μία νέα ορμόνη η οποία δυνητικά μπορεί να αποτελέσει τη λύση για αποτελεσματική και λιγότερο επικίνδυνη θεραπεία της γυναικείας υπογονιμότητας. Η ουσία αυτή "ανοίγει" ξανά την πόρτα της εφηβείας.
Πρόκειται για την ορμόνη κισπεπτίνη, η οποία θα μπορούσε να ενδυναμώσει το αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών που έχουν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ακόμη και όταν βρίσκονται σε περίοδο.Η εν λόγω ορμόνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διέγερση και απελευθέρωση ορμονών οι οποίες ελέγχουν τον κύκλο της έμμηνου ρύσης.
Η ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες του Imperial College στο Λονδίνο και παρουσιάστηκε στην παγκόσμιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.Η κισπεπτίνη είχε ανακαλυφθεί πρόσφατα ως η ορμόνη «του φιλιού», που ξυπνά τις αναπαραγωγικές ορμόνες, οι οποίες βρίσκονται εν υπνώσει κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, η κισπεπτίνη είναι η ορμόνη θέτει σε λειτουργία το γονίδιο της εφηβείας, το GPR 54, το οποίο επίσης εντοπίσθηκε πρόσφατα.Oι ερευνητές παρατήρησαν ότι η χορήγηση της ορμόνης σε νεαρά πειραματόζωα προκαλούσε την έκκριση αναπαραγωγικών ορμονών.Ο πρώτος στόχος τους ήταν να βοηθήσουν παιδιά που δεν μπορούν να περάσουν στην εφηβεία φυσιολογικά, αφού φέρονταν βέβαιοι ότι το γονίδιο GPR 54 και η κισπεπτίνη που παράγεται από το γονίδιο kiSS-1 είναι το κλειδί που θα άνοιγε την πόρτα της εφηβείας.Τώρα, η ίδια ορμόνη φέρεται να βοηθάει στο «ξύπνημα» των γυναικείων ορμονών που συμβάλουν στην αναπαραγωγή και μάλιστα δεν έχει τους κινδύνους που εμφανίζονται μετά από πολλαπλές προσπάθειες με λήψη συνθετικών ορμονών.
Σε πρόσφατη μελέτη, έγιναν ενέσεις κισπεπτίνης και εικονικού φαρμάκου σε μία ομάδα 10 μη αναπαραγωγικών γυναικών που έπασχαν από διαταραχή ορμονών και δεν μπορούσαν να μείνουν έγκυες.Δείγματα αίματος λήφθηκαν προκειμένου να μετρηθούν τα επίπεδα των δύο ορμονών που προκαλούν ωοθυλακιορρηξία και γονιμότητα, και συγκεκριμένα οι ορμόνες ωχρινοποιητική και η ωοθυλακιοτρόπος.
Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά στην αύξηση των ορμονών και ακολούθως στην αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών που έλαβαν θεραπεία με κισπεπτίνη.
«Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά. Η νέα ανακάλυψη πρόκειται να δώσει λύση σε χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Δρ Waljit Dhillo

Δεν υπάρχουν σχόλια: