Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Τα εγκλήματα του Internet και η νιγηριανή απάτη

«Η οικονομική κρίση θα φέρει αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Το Ίντερνετ είναι πια χώρος δράσης του οργανωμένου εγκλήματος». Οι προειδοποιήσεις ανήκουν στον Εντ Γκίμπσον, από τους κορυφαίους πράκτορες του FΒΙ με ειδικότητα στο ηλεκτρονικό έγκλημα για μια εικοσαετία και σήμερα σύμβουλο ασφαλείας της Μicrosoft.
«Κάθε χρηστής Η/Υ οφείλει να κατανοήσει πως ο υπολογιστής του είναι σαν το σπίτι του. Αν το αφήσει ξεκλείδωτο, θα μπει μέσα ο κλέφτης. Δεν μετράει αν ο υπολογιστής είναι παλιός ή καινούργιος. Μετράει αν θυμόμαστε να βάζουμε κλειδαριές», λέει ο Γκίμπσον απαντώντας στο ερώτημα με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστούν οι ηλεκτρονικοί κακοποιοί. Όπου Κλειδαριές για τον υπολογιστή είναι η ενεργοποίηση του τείχους ασφαλείας και η καταπολέμηση των ιών. «Με δεδομένο τον όγκο των συναλλαγών αλλά και των προσωπικών στοιχείων που αποθηκεύουμε στους υπολογιστές μας, η μπάζα των κλεφτών είναι συνήθως μεγάλη», τονίζει. Ο Γκίμπσον, που βρέθηκε για μερικές ώρες στην Αθήνα προκειμένου να δώσει τα φώτα του στους τομείς ασφαλείας, εκτιμάει πως θα χρειαστεί να περάσουν τρία με πέντε χρόνια μέχρις ότου οι εταιρείες κατασκευής λογισμικού θα είναι σε θέση να προσφέρουν στον χρήστη του Ίντερνετ ένα ασφαλέστερο περιβάλλον.«Μέχρι τότε», λέει γελώντας, «το πιο ασφαλές είναι να βγάλεις τον υπολογιστή σου από την πρίζα». Για το FΒΙ το ηλεκτρονικό έγκλημα δεν βρισκόταν μέσα στις προτεραιότητές του μέχρι και την 11η Σεπτεμβρίου 2001. «Τότε συνειδητοποιήσαμε τον όγκο των πληροφοριών που είχαν ανταλλάξει οι τρομοκράτες. Πλέον το κυνήγι του ηλεκτρονικού εγκλήματος αποτελεί για το FΒΙ την τρίτη κατά σειρά προτεραιότητα ύστερα από την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, ενώ σύντομα εκτιμάται ότι θα περάσει στη δεύτερη θέση καθώς αποτελεί προνομιακό χώρο ανάπτυξης του οργανωμένου εγκλήματος», αποκαλύπτει ο Εντ Γκίμπσον.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των κορυφαίων «κυνηγών» του ηλεκτρονικού εγκλήματος, το οργανωμένο έγκλημα κερδίζει δισεκατομμύρια ευρώ εκμεταλλευόμενο τις μαύρες τρύπες του Ίντερνετ. «Έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μαζικά χτυπήματα με χιλιάδες ή και εκατομμύρια θύματα κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ από μια απάτη και μόνο», λέει ο Γκίμπσον που αποκαλύπτει μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αντιμετώπισε το FΒΙ. «Πολίτες κατήγγειλαν πως είχαν χάσει 200-300 δολάρια από τοποθέτηση προγραμμάτων που είναι γνωστά ως “δούρειοι ίπποι”. Στην περίπτωση αυτή εγκαθίσταται στον υπολογιστή ένα πρόγραμμα εν αγνοία του χρήστη που όταν καλεί για να μπει στο Ίντερνετ, αντί η κλήση να γίνει μέσω της χώρας του γίνεται μέσω χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού, με αποτέλεσμα οι χρεώσεις να είναι τεράστιες. Η αστυνομία δεν έχει τον χρόνο αλλά και το προσωπικό να ασχοληθεί με κάποιον που έχει χάσει 200 δολάρια. Όταν όμως ανακαλύπτεις πως τα θύματα της συγκεκριμένης απάτης ξεπερνούν τα 100.000, συνειδητοποιείς πως οι κακοποιοί κέρδισαν 20 εκατομμύρια. Ουσιαστικά πρόκειται για την μετεξέλιξη αυτού που ονομάζαμε μαφία». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γκίμπσον, τα επόμενα χρόνια θα εκδηλωθούν οργανωμένες ηλεκτρονικές επιθέσεις εις βάρος βιομηχανιών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.Προσοχή στη «νιγηριανή» απάτη
ΝΟΥΜΕΡΟ ένα απάτη στη λίστα του FΒΙ παραμένει η αποκαλούμενη «νιγηριανή». Σύμφωνα με τα στοιχεία των διωκτικών αρχών, ο μέσος όρος των χρημάτων που χάθηκαν για κάθε θύμα των «ηλεκτρονικών» κακοποιών είναι 4.500 ευρώ. Στη «νιγηριανή» απάτη ο χρήστης ειδοποιείται πως έχει κερδίσει ένα τεράστιο ποσό από την περιουσία συγγενικού του προσώπου, την ύπαρξή του οποίου συνήθως αγνοεί. Οι κακοποιοί υπόσχονται την απόκτηση εκατομμυρίων ευρώ στο υποψήφιο θύμα τους από το οποίο ζητούν αρχικά μερικές χιλιάδες ευρώ για τα απαραίτητα δικαστικά έξοδα. Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, τα θύματά τους εξακολουθούν να είναι χιλιάδες. «Πολύς κόσμος είναι δυστυχώς ευκολόπιστος και δίνει προσωπικά του στοιχεία, για πιστωτικές κάρτες, τράπεζες και δημοπρασίες, με αποτέλεσμα οι κακοποιοί να κάνουν “πάρτι”», λέει ο Γκίμπσον που θυμάται την πιο εξελιγμένη τεχνολογικά απάτη που κυνήγησε. «Ορισμένοι έχουν καταφέρει μέσα από φωτογραφίες να περάσουν ιούς που κλέβουν όλα τα δεδομένα σου. Εσύ ανοίγεις τη φωτογραφία ενός φίλου σου, ή ακόμη και δική σου, που υποτίθεται πως σου έστειλε ένας γνωστός σου και κάποιοι αποκτούν ολοκληρωτικό έλεγχο του υπολογιστή σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: