Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Ελπίδες για θεραπεία της αλλεργίας στα φιστίκια

Μέχρι την ηλικία των δυόμισι ετών, ο Ράιαν δεν μπορούσε να φάει ούτε ένα χιλιοστό του φιστικιού - θα ήταν μοιραίο για τη ζωή του. Σήμερα, στα επτά του χρόνια, μπορεί να φάει έως και 15 φιστίκια την ημέρα χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν του αρέσουν ιδιαίτερα βέβαια, αλλά αυτό είναι επουσιώδες.Σημασία έχει ότι το πείραμα στο οποίο μετείχε ο Ράιαν πιθανώς να καταλήξει, σε δύο με τρία χρόνια, στην ανάπτυξη μιας θεραπείας για την πιο επικίνδυνη τροφική αλλεργία: την αλλεργία στα φιστίκια, η οποία δυσκολεύει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, παιδιών και ενηλίκων, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα αποτελέσματα
Η πιλοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε και εξακολουθεί να πραγματοποιείται στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Duke και το Νοσοκομείο Παίδων του Άρκανσο και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν χθες σε συνέδριο της αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας. Η έρευνα άρχισε με τη συμμετοχή 29 παιδιών με σοβαρή αλλεργία στα φιστίκια. Τα παιδιά πέρασαν μία ημέρα στο νοσοκομείο, καταναλώνοντας πολύ μικρές, αλλά σιγά-σιγά αυξανόμενες ποσότητες ενός ειδικά παρασκευασμένου αλευριού από φιστίκια- μέχρι το σημείο που ο οργανισμός τους αντέδρασε. Κατόπιν στάλθηκαν σπίτι με μια καθημερινή δόση ελάχιστα χαμηλότερη από την επικίνδυνη για αυτά ποσότητα, ισοδύναμη συνήθως με ένα χιλιοστό του φιστικιού. Έπειτα από 8-10 μήνες σταδιακής αύξησης της δόσης, διαπιστώθηκε πως τα περισσότερα μπορούσαν πλέον να φάνε καθημερινά χωρίς πρόβλημα αλεύρι ισοδύναμο με 15 φιστίκια. Οι ερευνητές λοιπόν αποφάσισαν να περάσουν στο επόμενο στάδιο. Εννέα παιδιά που λάμβαναν καθημερινά τις δόσεις τους επί δυόμισι χρόνια, τέθηκαν σε μια σειρά... φιστικοδοκιμασιών. Σταμάτησαν τη θεραπεία και απέφυγαν τα φιστίκια για έναν ολόκληρο μήνα. Κατόπιν, οι επιστήμονες τα έφεραν πάλι σε επαφή με τον «απαγορευμένο καρπό»: τα τέσσερα παιδιά εγκατέλειψαν την έρευνα, ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίθηκε. Τα υπόλοιπα πέντε, ωστόσο, δείχνουν πλέον να μην έχουν αλλεργία στα φιστίκια.
Προειδοποιούν οι ειδικοί
Ένα από αυτά τα πέντε παιδιά είναι και ο Ράιαν. Η συμμετοχή του στο πείραμα άρχισε στα δυόμισί του χρόνια, και στα πέντε του μπορούσε πλέον να φάει 15 φιστίκια χωρίς να εμφανίζει αλλεργική αντίδραση. Σήμερα είναι επτά και παρ΄ ότι θεωρεί ότι τα φιστίκια... μυρίζουν άσχημα, η μητέρα του είναι πανευτυχής που δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχεί μήπως μοιραστεί στο σχολείο το μπισκότο ενός φίλου κι αυτό περιέχει ίχνη από φιστίκια... Οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι ο Ράιαν έχει γιατρευτεί. Πρέπει να τον παρακολουθήσουν, και αυτόν και τα υπόλοιπα παιδιά, για χρόνια ακόμα προκειμένου να βεβαιωθούν. Δηλώνουν ωστόσο πολύ αισιόδοξοι, προειδοποιώντας παράλληλα τους γονείς να μη δοκιμάσουν κανένα παρόμοιο πείραμα στο σπίτι, γιατί απαιτείται διαρκής ιατρική παρακολούθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: