Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Το τζόγκινγκ κάνει καλό και στην όραση!

Εάν θέλετε να έχετε γερή όραση μέχρι τα βαθιά γεράματά σας, βάλτε το τζόγκινγκ στη ζωή σας! Αυτό συνιστά η επιθεώρηση «Investigative Ophthalmology and Visual Science», που δημοσιεύει δύο μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι η έντονη άσκηση μπορεί να αποτρέπει την απώλεια της όρασης.Στις μελέτες συμμετείχαν περίπου 41.000 δρομείς, τους οποίους παρακολουθούσαν οι επιστήμονες περισσότερο από επτά χρόνια. Όπως διαπίστωσαν, το συστηματικό τζόγκινγκ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να παρουσιάσει καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδος.Ο καταρράκτης είναι το θόλωμα του φακού των ματιών, που προσβάλλει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό περισσότερα από ένα στα δύο άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, που προσβάλλει το 28% των ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών.
Στις νέες μελέτες συμμετείχαν 29.000 άνδρες δρομείς και 12.000 γυναίκες. Οι άνδρες που έτρεχαν περισσότερα από 9 χιλιόμετρα την ημέρα είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταρράκτη. Όσον αφορά την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος, άνδρες και γυναίκες που καθημερινά έτρεχαν περισσότερα από 3,8 χιλιόμετρα είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο.
Όφελος πάντως είχαν και όσοι έτρεχαν 1,9 έως 3,8 χιλιόμετρα την ημέρα: ο κίνδυνος εκφύλισης της ωχράς κηλίδος μειώθηκε κατά 19%.
Δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί με ποιον ακριβώς μηχανισμό προστατεύει το τζόγκινγκ την όραση, αλλά οι επιστήμονες εικάζουν ότι το όφελος σχετίζεται με τη βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος.Σημειώνεται πως οι γυναίκες της μελέτης οι οποίες είχαν καταρράκτη ήταν πολύ λίγες και γι' αυτό δεν μπόρεσαν οι ερευνητές να ξεκαθαρίσουν εάν το τζόγκινγκ προστατεύει και αυτές από τη νόσο ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: