Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Ηλεκτρονικός «δράκος» παρακολουθούσε υπολογιστές σε 103 χώρες

Το μεγαλύτερο δίκτυο κατασκοπείας που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του Ίντερνετ αποκάλυψε ομάδα Καναδών ερευνητών. Οι περισσότεροι από τους κόμβους ελέγχου του συστήματος παρακολούθησης ήταν εγκατεστημένοι στην Κίνα και είχαν κατορθώσει να διεισδύσουν σε υπολογιστές που βρίσκονταν σε 103 χώρες.
Στην αναφορά τους, οι Καναδοί ερευνητές αναγνωρίζουν ότι οι βάσεις που κατηύθυναν τους ηλεκτρονικούς «κοριούς» βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά σε κινεζικό έδαφος, ωστόσο αποφεύγουν να κατηγορήσουν για άμεση εμπλοκή την κινεζική κυβέρνηση.
Η έρευνα των Καναδών, που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ξεκίνησε όταν το γραφείο του Δαλάι Λάμα ζήτησε τη συνδρομή τους, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες του εξόριστου Θιβετιανού ηγέτη παρακολουθούνται.
Η αναζήτηση των «εισβολέων» τους οδήγησε στην αποκάλυψη μιας κολοσσιαίας επιχείρησης που μέσα σε δύο χρόνια είχε κατορθώσει να υποκλέψει πληροφορίες από 1.295 υπολογιστές σε 103 χώρες. Ανάμεσα στα θύματα της κατασκοπείας βρίσκονται πολλές πρεσβείες, ξένες αντιπροσωπείες και κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και τα Θιβετιανά κέντρα στην Ινδία, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Οι δυνατότητες του δικτύου, που οι ερευνητές ονόμασαν «Ghostnet»- είναι ασύγκριτες με οποιοδήποτε άλλο σύστημα παρακολούθησης ήταν μέχρι σήμερα γνωστό. Μπορούσε να στοχεύει συγκεκριμένους υπολογιστές οπουδήποτε στον κόσμο, ακόμη και να ενεργοποιεί τις λειτουργίες ηχογράφησης και βιντεοσκόπησης του υπολογιστή, ώστε να καταγράφει τις συνομιλίες που διαμείβονταν στον χώρο.
Αν και ήταν αδύνατο να διευκρινιστεί ποια αρχεία υποκλάπηκαν σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι στα χέρια των εισβολέων έπεσε μεγάλο μέρος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Ιδρύματος του Δαλάι Λάμα. Σ’ αυτή τη διείσδυση αποδίδονται και ορισμένα περιστατικά, όπως για παράδειγμα η ματαίωση της συνάντησης του Δαλάι Λάμα με ένα ξένο διπλωμάτη, ο οποίος δέχτηκε τηλεφώνημα από κινέζο αξιωματούχο λίγα λεπτά αφότου είχε λάβει πρόσκληση του Θιβετιανού ηγέτη στο e-mail του.Η μόνη μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση του Πεκίνου, μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, ήρθε από το κινεζικό προξενείο στη Νέα Υόρκη: «Αυτά είναι παλιές ιστορίες και ανοησίες», σχολίασε ο εκπρόσωπος του προξενείου. « Η κινεζική κυβέρνηση αντιτίθεται και αυστηρώς απαγορεύει κάθε μορφή ηλεκτρονικού εγκλήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: