Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Νόσος Kawasaki

Η Νόσος Kawasaki ή σύνδρομο Kawasaki είναι η νόσος που πρώτος περιέγραψε το 1967 ο Γιαπωνέζος γιατρός Tomisaku Kawasaki, από τον οποίο πήρε και το όνομα της. Η πλειοψηφία των αρρώστων είναι ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων ετών και σπάνια προσβάλλει παιδιά μεγαλύτερα των οκτώ χρόνων. Εκδηλώνεται κυρίως στο τέλος του χειμώνα ή στην αρχή της άνοιξης.
Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί είναι ο υψηλός πυρετός για τουλάχιστον πέντε μέρες, η επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα των ματιών), εξάνθημα στο σώμα και στα γεννητικά του όργανα, κοκκίνισμα στα χείλη, η γλώσσα φουσκώνει και παίρνει έντονα κόκκινο χρώμα, ο φάρυγγας του παιδιού κοκκινίζει και δυσκολεύεται να καταπιεί. Ακόμη, οι παλάμες και πατούσες του παιδιού φουσκώνουν και παίρνουν ένα ελαφρύ κόκκινο χρώμα, διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό τους, διάρροιες, εμετοί και πόνοι στην κοιλιά. Τη δεύτερη εβδομάδα της αρρώστιας το παιδί μπορεί να παρουσιάσει χαρακτηριστικό ξεφλούδισμα στο δέρμα των παλαμών και πελμάτων.
Δεν υπάρχει καμιά εξέταση η οποία με σιγουριά και ασφάλεια να αποδεικνύει ότι το παιδί πάσχει από τη νόσο Kawasaki. Υπάρχουν όμως κριτήρια που βοηθούν στη διάγνωση της ασθένειας. Για παράδειγμα, τα παιδιά με νόσο Kawasaki έχουν πολύ ψηλά αιμοπετάλια αίματος.
Εφόσον διαγνωσθεί η ασθένεια, η θεραπεία στο παιδί διαρκεί από 2-12 βδομάδες. Αν γίνει έγκαιρα η διάγνωση και αρχίσει η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε 24 ώρες. Οι μελέτες απέδειξαν ότι η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση (μέσα στις πρώτες δέκα μέρες) μειώνει τις πιθανότητες για επιπλοκές.
Η πιο σοβαρή επιπλοκή της νόσου Kawasaki είναι η προσβολή των αγγείων που δίνουν αίμα στην καρδία (στεφανιαία αγγεία). Αν τα αγγεία αυτά προσβληθούν τότε μπορεί το παιδί να παρουσιάσει ανεύρυσμα των αγγείων (το τοίχωμα των αγγείων γίνεται πιο λεπτό και τα αγγεία στην περιοχή εκείνη φουσκώνουν). Το ανεύρυσμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή να δημιουργηθεί θρόμβος αίματος (πήγμα αίματος) στην περιοχή του ανευρύσματος. Άλλες επιπλοκές που μπορεί να συμβούν είναι :
• Αρρυθμίες
• Μυοκαρδίτιδα (προσβολή του ιδίου του μυός της καρδίας).
• Προσβολή των βαλβίδων της καρδίας.
Ακόμη δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για τις αιτίες που προκαλούν τη νόσο και δεν υπάρχει κανένα περιστατικό μετάδοσης της αρρώστιας από άτομο σε άτομο.
Μόλις διαγνωστεί η αρρώστια αυτή χρειάζεται νοσηλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: