Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Έρχονται εμβόλια χωρίς βελόνα


Σημαντικά εμβόλια κατασκευάζουν οι επιστήμονες της σχολής Φέινμπεργκ στο Νόρθγουέστερν τα οποία πρόκειται να είναι κατά των καρκίνων μαστού, παγκρέατος και παχέως εντέρου ενώ δε θα χρησιμοποιεί βελόνα! Το εμβόλιο εφαρμόζεται μέχρι στιγμής σε ποντίκια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανοσοθεραπεία AIDS, ηπατίτιδας C και γρίπης.Σύμφωνα με Τα Νέα, οι μελετητές της Ιατρικής Σχολής Φέινμπεργκ του Πανεπιστημίου του Νόρθγουέστερν έχουν αναπτύξει ένα νέο μηχανισμό εμβολιασμού χρησιμοποιώντας προβιοτικά, δηλαδή τα υγιή βακτήρια που βρίσκονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι το γιαούρτι και το τυρί.
Η πρώτη επιτυχημένη προκλινική δοκιμή έγινε με τη δημιουργία αντισωμάτων για ανοσία σε έκθεση στον άνθρακα. Ο νέος μηχανισμός εμβολιασμού καταργεί και την ένεση αφού τα νέα εμβόλια θα είναι πόσιμα και θα μπορούμε να τα βάζουμε σε ένα ποτήρι χυμό φρούτων. Η νέα μέθοδος πέρα από την αποφυγή του στιγμιαίου πόνου του τσιμπίματος, έχει θεαματικά αποτελέσματα όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά της.
Η αποτελεσματικότητα της νέας γενιάς εμβολίων
Τα περισσότερα εμβόλια είναι μέχρι σήμερα εναίσιμα επειδή είναι συνθέσεις πρωτεϊνών. Εάν, δηλαδή, τα χορηγήσουμε από το στόμα, ο οργανισμό μας θα τα αναγνωρίσει ως τροφή και θα τα πέψει.Οι ειδικοί, τώρα, αντί της ενδομυϊκής ένεσης, χρησιμοποίησαν στη μελέτη τους όλη τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκεται στο λεπτό έντερο (λεμφοζίδια κάτω από το βλεννογόνο), που με το κατάλληλο ερέθισμα διεγείρεται η εκεί άμυνα και παράγονται τα κατάλληλα αντισωμάτα.
Αυτό το καταφέρνουν με τη χρήση των προβιοτικών ως «δούρειους ίππους». «Κρύβουν» δηλαδή τις πρωτεΐνες μέχρι να περάσουν από το στομάχι και φτάσουν στο έντερο. Εκεί απελευθερώνονται και καταφέρουν να διεγείρουν το λεμφικό ιστό ώστε να παραχθούν, από το ίδιο μας το ανοσοποιητικό σύστημα, τα κατάλληλα αντισώματα που εμβολιάζουν αποτελεσματικότατα και χωρίς παρενέργειες.
«Καταπίνοντας το εμβόλιο, τα βακτήρια αποικούν στο λεπτό έντερο, αυτό αρχίζει να παράγει το εμβόλιο στην κοιλιά μας και τα αντισώματα που παράγουμε οι ίδιοι πλημμυρίζουν το σώμα μας» εξηγεί ο καθηγητής γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο Νόρθγουεστ Μαχμέτ Μοηαμαντζεχ . Οι ειδικοί έχουν ήδη παρασκευάσει από του στόματος εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού χρησιμοποιώντας προβιοτικά.
Το εμβόλιο θα χρησιμοποιεί τα καρκινικά αντιγόνα HER/2, πρωτεΐνες που παράγονται από καρκινικά μαστικά κύτταρα, και θα εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέφει κάθε κύτταρου που τα παράγει. Επίσης ξεκινούν τις δοκιμές σε ποντίκια ενός αντικαρκινικού εμβόλίου πολλαπλών στόχων κατά των καρκίνων του μαστού, του παγκρέατος και του παχέως εντέρου. Η ίδια τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για ανοσοθεραπεία του AIDS, της ηπατίτιδας Cκαι της γρίπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: