Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

To 68% των Ελλήνων δε ζητά βοήθεια για την αϋπνία

Σύμφωνα με τα Νέα στη συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων (το 82%) αναφέρουν αρνητική επίπτωση της αϋπνίας στην εργασία τους και στη καθημερινότητα τους. Η μνήμη τους, τους προδίδει, δεν μπορούν να συγκεντρωθούν, ενώ παράλληλα δεν έχουν τη διάθεση (σωματική και ψυχολογική) να λάβουν μέρος σε αγαπημένες τους δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο τους χρόνο.Άλλωστε, έχει αποδειχτεί πως η αϋπνία δεν καταβάλλει μόνον τον οργανισμό αλλά και την ψυχική διάθεση εκείνων των ανθρώπων που δεν μπορούν να ξεκουραστούν, παρόλο που το επιθυμούν όσο τίποτα άλλο. Έτσι, εξηγείται άλλωστε και το γεγονός πως εφτά στους δέκα άυπνους Έλληνες, εκμυστηρεύονται στους ερευνητές πως νιώθουν ένταση, πως είναι ευερέθιστοι και πως «βαραίνει» ένα καταθλιπτικό συναίσθημα.
Επιπλέον, παραδέχονται πως η σωματική κούραση παραλίγο να τους στοιχίσει τη ζωή τους, αφού ένας στους δέκα λέει ότι στο παρελθόν έχει αποκοιμηθεί στο τιμόνι. Πάντως, τα προβλήματα του ύπνου δεν περιορίζονται μόνον στην δυσκολία να κοιμηθεί κανείς. Η μη διατήρηση του ύπνου λόγω συχνών αφυπνίσεων είναι εξίσου συχνή.
Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός πως η αϋπνία χρόνια δεν κοιτά: το πρόβλημα του μειωμένου ύπνου φαίνεται ότι επεκτείνεται και σε νεαρότερες ηλικίες καθώς πρόσφατη μελέτη σε εφήβους δείχνει ότι το 1/3 των ερωτηθέντων εμφανίζει σημαντική καθυστέρηση στην επέλευση του ύπνου και 1/3 αναφέρει ανεπαρκή διάρκεια ύπνου.
Στην χώρα μας υπάρχουν Κέντρα Αντιμετώπισης των Διαταραχών του Ύπνου που μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια στους πάσχοντες από αϋπνία.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Έρευνας του Ύπνου, οργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουντο κοινό για το πολυδιάστατο πρόβλημα της αϋπνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: