Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Το “Πράσινο Σχέδιο” των Μαλδίβων

Κατανοούμε περισσότερο από τον καθένα στον κόσμο, τι θα συμβεί αν δεν κάνουμε κάτι και αν οι υπόλοιπες χώρες δεν αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα» δήλωσε ο Nasheed. «Δεν θέλουμε να σταυρώσουμε τα χέρια και να ρίξουμε τις ευθύνες στους άλλους. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουμε “καθαροί” από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ελπίζουμε ότι θα αποτελέσουμε παράδειγμα και για άλλες χώρες» συμπλήρωσε.Σύμφωνα με το BBC, θα χρειαστούν 110 εκατομμύρια δολάρια για να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες υποδομές ώστε οι ενεργειακοί πόροι της φτωχής χώρας να μετατραπούν σε ανανεώσιμες. Ο Νασιντ ωστόσο φαίνεται αισιόδοξος και θεωρεί ότι η πράσινη κατεύθυνση που ευελπιστεί να δώσει στη χώρα θα είναι και κερδοφόρα. «Αρχίζουμε από το μηδέν και πρέπει να κάνουμε επενδύσεις σε όλους τους τομείς. Είναι άσκοπο να επενδύσουμε σε ξεπερασμένες τεχνολογίες» δήλωσε, υποστηρίζοντας το σχέδιο.Σημειώνεται ότι οι Μαλδίβες – χώρα που αποτελείται από 1.200 νησιά και είναι «σπίτι» για 300.000 κατοίκους – είναι από τα πιο «χαμηλά» μέρη στον κόσμο. Κανένα από τα νησάκια δεν έχει περιοχή που να απέχει πάνω από 1,8 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, πράγμα που την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή. Όπως είχε δηλώσει ο Νασίντ παλιότερα, ολόκληρες παραλίες έχουν εξαφανιστεί μέσα σε δύο γενιές. Ο πρόεδρος των Μαλδίβων αναμένεται να ανακοινώσει επίσημη το «πράσινο σχέδιο» για τη χώρα του την Κυριακή, με αφορμή και την πρεμιέρα της ταινίας , The Age of Stupid (Η εποχή των Ανόητων) με τον γνωστό βρετανό ηθοποιό Pete Postlethwaite. Ο Πόσθλγουειτ, παίζει το ρόλο ενός ηλικιωμένου ανθρώπου που ζει στην κατεστραμμένη Γη του μέλλοντος και αναρωτιέται γιατί οι άνθρωποι δεν έκαναν κάτι για να σταματήσουν την καταστροφή που έφερε η κλιματική αλλαγή.
Η παραγωγός της ταινίας Franny Armstrong δήλωσε στο BBC, ότι οι Μαλδίβες έδωσαν ένα πολύ καλό παράδειγμα στον ανεπτυγμένο κόσμο. «Τώρα έγκειται σε εμάς – τις πλούσιες χώρες – να δράσουμε» συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη οργανώνεται διεθνές συνέδριο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που θα αναθεωρήσει τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012. Πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε τις χώρες του κόσμου να υιοθετήσουν άμεσα πρόγραμμα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: