Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Επιστήμονες κατασκεύασαν φορητό πνεύμονα

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Swansea αναπτύσσουν φορητό πνεύμονα που ενδεχομένως θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συσκευή θα έχει μέγεθος θήκης γυαλιών και θα οξυγονώνει το αίμα έξω από το σώμα πριν περάσει από τους πνεύμονες. Έτσι ίσως θα μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στις μεταμοσχεύσεις. Θα χρειαστούν όμως πολλά χρόνια πριν η συσκευή γίνει διαθέσιμη.
Σύμφωνα με το British Lung Foundation, υπάρχουν περισσότερες από 40 παθήσεις που επηρεάζουν τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς και την ικανότητα ενός ανθρώπου να αναπνέει. Ανάμεσα τους ο καρκίνος του πνεύμονα, η φυματίωση, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η άπνοια, η γρίπη, η βρογχιολίτιδα.
Η συσκευή «μιμείται» τη λειτουργία του πνεύμονα, παίρνοντας οξυγόνο και απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα από την κυκλοφορία του αίματος.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Bill Johns που συνέλαβε την ιδέα, «είναι σημαντικό να βοηθηθούν άνθρωποι που βρίσκονται σε αναπηρική πολυθρόνα και να μπορέσουν να περπατήσουν και να λειτουργήσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: