Τα σχέδια για τεχνητή ζωή θα γίνουν πραγματικότητα σε πέντε - το πολύ δέκα- χρόνια, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολ Ντίμερ, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, κορυφαίο ειδικό στον τομέα της δημιουργίας ζωής στο εργαστήριο. Αν και θεωρεί τη δημιουργία ζωής από το μηδέν ένα "αποθαρρυντικά δύσκολο" εγχείρημα, είπε, ότι αυτή δεν θα αργήσει να συμβεί, παρά το γεγονός ότι προκαλούνται ανησυχίες και ηθικά διλήμματα.
Εξάλλου, αρκετά επιστημονικά εργαστήρια σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως ανέφερε, μιλώντας σε μια διεθνή συνδιάσκεψη στο Χονγκ Κονγκ, με αντικείμενο τη συνθετική βιολογία, πλησιάζουν πλέον στο στόχο μιας "δεύτερης γένεσης", ένα επίτευγμα που θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις όλων των εποχών (αν όχι τη μεγαλύτερη)."Η επιστημονική προσπάθεια επιταχύνεται. Ήδη χτυπούμε την πόρτα (σ.σ. της ανακάλυψης)", δήλωσε ο Ντίμερ, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να πάει λάθος στην όλη διαδικασία.Η συνθετική (ή τεχνητή) κατά παραγγελία δημιουργία ζωντανών οργανισμών, από πρακτική σκοπιά, μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα νέων καινοτομιών, από νέα φάρμακα και νέα βιοκαύσιμα, μέχρι ειδικούς μικροοργανισμούς που θα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα.
Όμως -σύμφωνα κυρίως με τους σκεπτικιστές- ανησυχίες προκαλεί αυτό ακριβώς που εξάπτει τη φαντασία των επιστημόνων και του κοινού, δηλαδή η προοπτική δημιουργίας βιο-μηχανών, δηλαδή ανθρώπων (ή άλλων ζώων) που θα είναι σχεδόν ανθρώπινα. Η προοπτική αυτή θέτει επί τάπητος, μεταξύ άλλων θεμάτων (π.χ. ηθικών), μια σειρά από σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, σύμφωνα με τη Daily Telegraph και το New Scientist.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου