Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Δεν παθαίνουν εύκολα καρκίνο οι χορτοφάγοι

Μεγάλη μελέτη, σε περισσότερα από 52.000 άτομα, κατέδειξε τα ιδιαίτερα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Μάλιστα για πρώτη φορά έγινε σύγκριση για τη συχνότητα ανάπτυξης καρκίνου μεταξύ κρεατοφάγων, χορτοφάγων και αυτών που καταναλώνουν κυρίως θαλασσινά.Η ανάλυση στοιχείων από 52.700 άνδρες και γυναίκες, έδειξε πως όσοι δεν καταναλώνουν κρέας έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο.
Από τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση AmericanJournalofClinicalNutritionφάνηκε ξεκάθαρα πως όσοι κατανάλωναν χορταρικά και θαλασσινά, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίζουν οποιοδήποτε τύπο καρκίνου.
Ωστόσο, ένα εύρημα εξέπληξε τους ειδικούς: οι χορτοφάγοι είχαν συγκριτικά μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, μία νόσος που μέχρι σήμερα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Η Δρ JoanneLunn, υπεύθυνη διατροφολόγος στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής» εξηγεί πως «τα ευρήματα της μελέτης έρχονται να αποδείξουν στους ειδικούς πως ο καρκίνος είναι ιδιαίτερα περίπλοκη νόσος και είναι πολύ οι παράγοντες του τρόπου ζωής διαδραματίζουν ρόλο στην ανάπτυξή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: