Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Μυστικό μήνυμα στο ρολόι του Άμπρααμ Λίνκολν

Το ρολόι του προέδρου των ΗΠΑ, Άμπρααμ Λίνκολν περιείχε ένα κρυφό πολεμικό μήνυμα, για το οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος που το φορούσε δεν γνώριζε τίποτα. Ο μόνος που ήξερε για το μήνυμα αυτό, ήταν ο ωρολογοποιός Τζόναθαν Ντίλον, ο οποίος είχε επισκευάσει το ρολόι το 1861 και το είχε χαράξει.Η ανακάλυψη έγινε από το μουσείο Smithsonian, στο οποίο από τον Ιανουάριο φιλοξενείται έκθεση αφιερωμένη στη ζωή του πιο σημαντικού προέδρου των ΗΠΑ, με τον τίτλο «Abraham Lincoln: An Extraordinary Life». Οι υπεύθυνοι του Μουσείου ενημερώθηκαν ότι είναι πολύ πιθανό το ρολόι να περιέχει μία μυστική επιγραφή, από τον έναν δισέγγονο του ωρολογοποιού. Ο John Stiles αποκάλυψε ότι ο προπαππούς του είχε χαράξει το ρολόι του προέδρου και οι υπεύθυνοι θέλησαν να το ελέγξουν.
Πραγματικά, όταν άνοιξαν το ρολόι βρήκαν μέσα μια επιγραφή με ημερομηνία «13 Απριλίου 1861» και την επιγραφή «Οι επαναστάτες επιτέθηκαν στο οχυρό Sumpter στην παραπάνω ημερομηνία». Η επιγραφή συνεχίζει με τα λόγια: «13 Απριλίου Washington Δόξα τω Θεώ που έχουμε κυβέρνηση. Jonth Dilon».Ο Jonathan Dilon, ο ωρολογοποιός που είχε χαράξει το ρολόι του προέδρου όταν το είχε παραλάβει για να το επισκευάσει, είχε δώσει κάποια στιγμή -40 χρόνια μετά- μια συνέντευξη στους New York Times και είχε αφηγηθεί το περιστατικό.Όπως είπε, ενώ είχε στα χέρια του για επισκευή του ρολόι του προέδρου, ένας συνάδελφος κατέφτασε τρέχοντας και του είπε τα νέα. Ότι δηλαδή οι Νότιοι είχαν βάλλει κατά του οχυρού Sumter (ένα περιστατικό που ουσιαστικά σήμανε την έναρξη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου). Έτσι ο Dilon θεώρησε ότι ένα τόσο σημαντικό γεγονός άξιζε να χαραχτεί στο ρολόι του προέδρου. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «Ευτυχώς που έχουμε κυβέρνηση» θέλοντας να εκφράσει την υποστήριξή του στον Λίνκολν.Αυτή η συνέντευξη ήταν γνωστή στην οικογένεια των Dilon και ανήκε μέχρι πρότινος στην «μυθολογία» της οικογένειας, μέχρι ο Stiles να ενημερώσει το Smithsonian, από τους ερευνητές του οποίου προέκυψε η αλήθεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το άνοιγμα του ρολογιού του αποκαλύφθηκε και δεύτερη επιγραφή με ημερομηνία 1864. Η επιγραφή αναφέρει το όνομα του αρχηγού των Νοτίων Jefferson Davis. Αυτό εικάζεται ότι ήταν η «απάντηση» άλλου ωρολογοποιού στην επιγραφή του Dilon.
Όπως αναφέρει (τωρινό) δημοσίευμα τωνNew York Times οι ερευνητές του Smithsonian είχαν μια μέρα πολλών και συγκλονιστικών ανακαλύψεων, τις οποίες θα μοιραστούν με τους επισκέπτες της έκθεσης. Η μόνη απογοήτευση τους ήταν ότι δεν μπόρεσαν τελικά να θέσουν ξανά σε λειτουργία το ίδιο το ρολόι του Λίνκολν ώστε να ακουστεί ξανά ο ήχος που άκουγε ο τότε πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: