Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Οι επιπτώσεις της αλλαγής κλίματος στην ιπτάμενη πανίδα της Ευρώπης

Η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως και η αλλαγή του κλίματος γενικότερα δεν είναι πλέον θεωρίες, αλλά επιστημονικά αποδεδειγμένα γεγονότα. Οπότε, όπως είναι φυσικό, οι επιπτώσεις τους ξεφεύγουν και αυτές από τη σφαίρα της εικασίας και αποκτούν το πάτημά τους στην πραγματική ζωή.Μία από αυτές τις επιπτώσεις είναι η μείωση των πληθυσμών των πουλιών της Ευρώπης. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Plos One, το 75% των ειδών πουλιών που διαβιώνουν στην Ευρώπη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την αύξηση των θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα τη μείωση των πληθυσμών τους.Η βρετανική RSPB (Royal Society for the Protection of Birds) υποστήριξε τη συγκεκριμένη θέση: «αν και κάποια είδη αντιδρούν καλά στην αλλαγή του κλίματος, η γενικότερη τάση είναι αυτή των απωλειών» δήλωσε εκπρόσωπός της.
Το δείγμα στο οποίο βασίστηκε η μελέτη περιλάμβανε 122 είδη από το σύνολο των 526 που υπάρχουν στην Ευρώπη. 30 από αυτά φάνηκαν να προσαρμόζονται γρήγορα και να αυξάνουν μάλιστα τους αριθμούς τους, αλλά τα υπόλοιπα 92 αντιμετώπισαν προβλήματα.
Μία από τις προτάσεις που δόθηκαν από τη μελέτη για την αποφυγή μεγάλων ζημιών στους πληθυσμούς των πουλιών ήταν η προστασία και η φύτευση των εκτάσεων με πευκόδεντρα σε όλη την ήπειρο, καθώς έχουν αποδειχτεί ως οι πλέον φιλόξενες για τα περισσότερα είδη πτηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: