Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Απειλή για τον τουρισμό η κλειστή Ακρόπολη

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, που πλήττει άμεσα την παγκόσμια τουριστική κίνηση, το τελευταίο που θα ήθελε η Ελλάδα ήταν ένας αποκλεισμός της Ακρόπολης, του κυριότερου πόλου έλξης ξένων επισκεπτών της χώρας.
Αυτό ακριβώς έγινε, όμως, την Τετάρτη, όταν χιλιάδες επισκέπτες του ιερού βράχου υποχρεώθηκαν να γυρίσουν πίσω, εξαιτίας απεργίας συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού. Η χρονική συγκυρία της διαμαρτυρίας, που αναμένεται να συνεχισθεί για όλη την εβδομάδα, θεωρείται ιδιαίτερα ατυχής, καθώς ενισχύει την αρνητική εικόνα της χώρας μας.«Η βία του Δεκεμβρίου και οι υπερβολικές αναφορές του ξένου Τύπου έβλαψαν την εικόνα της Ελλάδας», λέει ο Γιώργος Δρακόπουλος, γενικός διευθυντής του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων ΣΕΤΕ. «Σήμερα, διαπιστώνουμε μείωση κρατήσεων της τάξης του 30% από τη Βρετανία και 20% από τη Γερμανία, σε σχέση με πέρσι. Όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις τιμές και αναμένουν την τελευταία στιγμή για να κάνουν τις κρατήσεις τους», λέει η Αργυρώ Φίλη, επικεφαλής της HATTA.
Μία ακόμη ζοφερή πρόβλεψη προσέφερε στο μεταξύ Η Στατιστική Υπηρεσία, που αποκάλυψε τονμ περασμένο μήνα μείωση 3,2% στις αφίξεις τουριστών, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Μελάτη της Eurobank το Φεβρουάριο, έδειξε ότι η τουριστική κίνηση στη χώρα μας κινδυνεύει να σημειώσει τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων είκοσι ετών, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Η πτώση στις ταξιδιωτικές δαπάνες στις χώρες του εξωτερικού θα προκαλέσουν απώλειες της τάξης των δύο δισ. ευρώ το 2009, εφόσον επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προβλέψεις», αναφέρει η έκθεση της Eurobank.Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα περιοδεία έξι αμερικανικών πολιτειών, με στόχο την προώθηση της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού. «Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι το αρνητικό κλίμα στην τουριστική κίνηση τους τρεις πρώτους μήνες του 2009 θα ανατραπεί μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους», είπε ο υπουργός την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο.
Ο τουρισμός είναι η δεύτερη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος για την Ελλάδα, μετά τη ναυτιλία, αποφέροντας κάθε χρόνο το 18% των συνολικών κρατικών εσόδων και προσφέροντας απασχόληση σε περισσότερους από 850.000 Έλληνες. Το 2007, οι ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα, απέφεραν 11,4 δισ. ευρώ στον κρατικό κορβανά. Περισσότεροι από 17 εκατομμύρια ξένοι πολίτες επισκέφθηκαν την Ελλάδα μέσα στο 2007, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: