Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

«Μπαλονάκι» και στα ογδόντα

Οι γιατροί λαμβάνοντας υπόψη ορισμένους ανατομικούς παράγοντες, όπως παραμόρφωση του αορτικού τόξου λόγω σοβαρής επασβέστωσης ή η ελκώδης στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας, μπορούν να κάνουν αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) σε άτομα άνω των ογδόντα.
Αυτοί οι ανατομικοί παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη καθώς στην αγγειοπλαστική με ενδοπρόθεση (CAS) εκτιμάται ότι ευθύνονται για το υψηλό ποσοστό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτων σε ασθενείς άνω των 75 ετών.
Στις περιπτώσεις αυτές η αγγειοπλαστική ενδείκνυται για υπερήλικες αρκεί οι γιατροί να προτιμούν την εναλλακτική διαυχενική προσπέλαση.
Aναφέρθηκαν και σε ένα νέο τύπο ενδοαυλικού μοσχεύματος, λοξότμητου (beveled stent graft), με το οποίο αποφεύγονται οι συνηθισμένες μέχρι σήμερα επιπλοκές, οπότε πλέον καθίσταται ασφαλής η αντιμετώπιση ανευρύσματος στο αορτικό τόξο, με τη σύγχρονη υβριδική χειρουργική μέθοδο.
Θεαματική μείωση της θνησιμότητας στα περιστατικά οξέος αορτικού διαχωρισμού, επιτυγχάνεται με την ενδαγγειακή αντιμετώπιση και την τοποθέτηση ενδοαυλικών μοσχευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: