Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΠΑΣΟΚ: Προτάσεις για Λύκειο - ΑΕΙ

Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναμόρφωση του Λυκείου και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παρουσίασε η πολιτική εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, σε εκδήλωση του αντίστοιχου Τομέα του ΠΑΣΟΚ.
Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι οι βασικές λέξεις-κλειδιά και ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία είναι «η δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας για όλους Παιδεία». Για το ΠΑΣΟΚ, είπε, είναι απαράδεκτο και συντηρητικό το δίλημμα εάν θα έχουμε λίγους μαθητές με υψηλή ποιότητα ή πολλούς με χαμηλή. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει αλλαγή στο Λύκειο, στις παιδαγωγικές μεθόδους, αλλά και στον αριθμό των μαθημάτων, αντικειμενικές εξετάσεις στη Γ΄Λυκείου με την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, εξετάσεις πανεθνικές, αλλά από δεξαμενή θεμάτων τα οποία θα υπάρχουν στο διαδίκτυο. Επιπλέον, εθνικό απολυτήριο του οποίου οι βαθμοί θα είναι διαβατήριο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
«Στην Τριτοβάθμια οι σχολές θα θέτουν τα μαθήματα, τη βαθμολογία και τους συντελεστές για το κάθε μάθημα, για την επιλογή των μαθητών» συμπλήρωσε.η κ. Διαμαντοπούλου. Η τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία εξήγησε ότι για κάθε φοιτητή- σπουδαστή θα υπάρχει μια οικονομική μονάδα από το κράτος, ένας μικρός προϋπολογισμός που θα οδηγείται στην κάθε σχολή ανάλογα με τον αριθμό φοιτητών που θα προσλαμβάνει.
Αφού ανέφερε ότι τόσο οι πρυτάνεις όσο και η ΟΛΜΕ και το ΠΑΣΟΚ έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «ο μόνος που δεν έχει καταθέσει πρόταση είναι η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι μπορεί απλά να ταμπουρωθεί πίσω από την tabula rasa». Από την πλευρά της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σιλβάνα Ράπτη είπε ότι η αναμόρφωση του Λυκείου πρέπει να διαπνέεται με το σκοπό της διαμόρφωσης ενός Ευρωπαίου πολίτη, που έχει τη δυνατότητα να σταθεί μέσα και έξω από τη χώρα του.
Στο διάλογο, που συνεχίζεται με παρεμβάσεις ανθρώπων του εκπαιδευτικού χώρου, λαμβάνουν μέρος, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Κώστας Μανιάτης, ο πρόεδρος των ΤΕΙ Γιάννης Τσακνής

Δεν υπάρχουν σχόλια: