Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Εφιάλτης για τα πτηνά οι κλιματικές αλλαγές

Τα πτηνά στην Ευρώπη δεν φαίνεται να γλιτώνουν τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών και συγκεκριμένα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.Η μείωση του πληθυσμού των πτηνών και η εξαφάνιση ορισμένων ειδών είναι πλέον η ζοφερή πραγματικότητα, επισημαίνουν επιστήμονες, έπειτα από τη δεκαετή συλλογή δεδομένων με τη βοήθεια μοντέλων πρόβλεψης της υπερθέρμανσης.
«Παρόλο που παρατηρούμε μια ελάχιστη αύξηση στην παγκόσμια θερμοκρασία, μένουμε έκπληκτοι από την αλλαγή που παρατηρούμε στους πληθυσμούς της άγριας χλωρίδας και πανίδας».«Οποιαδήποτε αύξηση στη μέση θερμοκρασία της γης άνω των 2 βαθμών Κελσίου, συγκρινόμενη με την προ-βιομηχανική εποχή, θα δημιουργήσει παγκόσμιο όλεθρο για τα πουλιά και τη φύση».Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Plos One, έχει αναλύσει δεδομένα από 122 είδη άγριων πουλιών και στοιχεία πάνω από το ένα πέμπτο των 526 ειδών που είναι γνωστά στην Ευρώπη.
Αποκαλυπτικά ευρήματα, δείκτης κλιματικής αλλαγής
Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τις εντεινόμενες ανησυχίες των επιστημόνων για το μέγεθος του κλιματικού αντίκτυπου στον πλανήτη. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε ότι ο αριθμός των πτηνών που επηρεάστηκαν αρνητικά από την κλιματική αλλαγή ήταν περίπου τρεις φορές μεγαλύτερος από αυτόν που βελτιώνεται εξαιτίας των αλλαγών.
Ακόμη, οι ερευνητές δημιούργησαν για πρώτη φορά δείκτη της Ευρώπης που υποδεικνύει την επιρροή των κλιματικών αλλαγών στη φύση.
«Aυτός ο δείκτης βιοποικιλότητας είναι το ισοδύναμο του χρηματιστηριακού δείκτη του Λονδίνου (FTSE), με τη μόνη διαφορά ότι περιλαμβάνει τη σύνοψη των αλλαγών στη χλωρίδα και την πανίδα αντί για τις αλλαγές στην κεφαλαιακή επάρκεια των επιχειρήσεων».
Μεταξύ των ειδών που ευνοήθηκαν σ' ένα βαθμό από τις κλιματικές αλλαγές είναι η μέλισσα ενώ αυτά που επηρεάζονται αρνητικά είναι ο δρυοκολάπτης και οι αρουραίοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: