Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Αντιδράσεις για τη μεταφορά του μεγαλύτερου πυρηνικού φορτίου

Το μεγαλύτερο φορτίο πυρηνικών στην ιστορία θα ξεκινήσει το ταξίδι του στις αρχές Μαρτίου από τη Γαλλία με προορισμό την Ιαπωνία. Το φορτίο είναι ένα καύσιμο μικτών οξέων (ΜΟΧ – mixed oxide fuel) που περιέχει 1,800 κιλά πλουτωνίου και θα μεταφερθεί στην Ιαπωνία με πλοίο. Το ίδιο χρονικό διάστημα μάλιστα, σχεδιάζεται μεταφορά ΜΟΧ από την Αγγλία στη Γερμανία.
Η τελευταία φορά που μεταφέρθηκε ΜΟΧ ήταν πριν οχτώ χρόνια. Τότε, πολλές κυβερνήσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και πολίτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Αντιδράσεις άρχισαν και για αυτή τη μεταφορά. Ο λόγος είναι ότι πριν οχτώ χρόνια όπως και σήμερα δεν υπάρχει κανένας τρόπος ώστε να διασφαλιστεί η αποφυγή ατυχήματος ή κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα.
Η Greenpeace ζητά να τερματιστεί η χρήση πυρηνικών οποιουδήποτε τύπου και με την έκθεση «Ενεργειακή Επανάσταση αποδεικνύει ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την χρήση πυρηνικών. «Ο πρόεδρος Σαρκοζί και η γαλλική πυρηνική βιομηχανία ασκούν μεγάλη πίεση για την προώθηση των πυρηνικών αντιδραστήρων τύπου EPR, οι οποίοι χρησιμοποιούν 50-100% MOX, σαν λύση στις κλιματικές αλλαγές. Όμως επιλέγουν να αγνοούν τους τρομακτικούς κινδύνους που σχετίζονται με τη μεταφορά και τη χρήση του MOX» δήλωσε η Αλεξάνδρα Μεσαρέ, διευθύντρια τμήματος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace και συμπλήρωσε «είναι σαφές πως η πυρηνική βιομηχανία δεν είναι σε θέση να προσφέρει λύση σε τίποτα, πόσο μάλλον στις κλιματικές αλλαγές, αφού ακόμα δεν έχει καταφέρει να λύσει τα δικά της προβλήματα με τα πυρηνικά απόβλητα και την εξάπλωση της απειλής των πυρηνικών όπλων».
Οι κίνδυνοι από τη μεταφορά ενός τέτοιου μίγματος είναι πολλοί. Το ΜΟΧ αποτελείται από ουράνιο και πλουτώνιο σε μορφή σκόνης που στη συνέχεια μετατρέπεται σε κεραμικά συσσωματώματα. Το πλουτώνιο ειδικότερα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση, αλλά δημιουργείται σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και χρησιμοποιείται στην παραγωγή όπλων. Από την ποσότητα που θα μεταφερθεί στις αρχές του Μάρτη μπορούν να κατασκευαστούν 225 πυρηνικά όπλα και σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας το ΜΟΧ μπορεί να μετατραπεί σε πυρηνική βόμβα σε μία έως τρεις εβδομάδες. Το πλουτώνιο είναι επικίνδυνο και σε πολύ μικρές ποσότητες για 240.000 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: