Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Ανακαλύφθηκε εγκέφαλος αρχαίου θαλάσσιου είδους

Επιστήμονες ανακάλυψαν εγκέφαλο 300 εκατομμυρίων ετών σε θαλάσσιο είδος που πλέον έχει εξαφανιστεί. Είναι η πρώτη φορά μάλιστα που έχει βρεθεί μαλακός ιστός από τόσο παλιό απολίθωμα.
«Οι απολιθωμένοι εγκέφαλοι είναι ασυνήθιστοι και ο συγκεκριμένος είναι με διαφορά το παλαιότερο γνωστό δείγμα. Μαλακός ιστός έχει απολιθωθεί στο παρελθόν, αλλά είναι συνήθως μύες και όργανα, όπως τα νεφρά», δήλωσε ο παλαιοντολόγος του Αμερικάνικου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης που τυχαία ανακάλυψε το απολιθωμένο ψάρι. Το θαλάσσιο είδος που ανήκει στην οικογένεια των ινιοπτερυγίων μοιάζει στους καρχαρίες. Είχε μεγάλο κρανίο και πτερύγια, τεράστια μάτια, πολύ κοφτερά δόντια, μήκος περίπου μισό μέτρο και ζούσε σε ρηχά και λασπώδη νερά. Ο εγκέφαλός του, ιδιαίτερα μικρός για τις διαστάσεις του κρανίου του (1,5 επί 7 χιλιοστά), μπορεί να μας δώσει πολλά στοιχεία για τη εξέλιξη των θαλάσσιων ειδών.
«Τώρα που ξέρουμε ότι οι εγκέφαλοι μπορούν να διατηρηθούν σε τόσο αρχαία απολιθώματα, μπορούμε να αρχίσουμε να ψάχνουμε και για άλλους. Έχουμε περιορισμένες πληροφορίες για τους εγκεφάλους των πρώτων σπονδυλωτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: