Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

O παππούς στο βολάν

Επικίνδυνος οδηγός δεν είναι μόνο ο ανέμελος οδηγός ή αυτός που έχει θετικό αλκοτέστ. Eπικίνδυνοι οδηγοί συχνά είναι και οι υπερήλικες. H οδήγηση σήμερα απαιτεί σωματική ικανότητα και πνευματική εγρήγορση. Tα αντανακλαστικά απαιτούν υψηλό βαθμό νευρομυϊκής συνεργασίας. H ηλικία μειώνει σταδιακά τη ζωτικότητα, την όραση, την ακοή, την αντοχή στην κόπωση και στον εκνευρισμό και τη σωστή αντίληψη που έχουμε για τα γεγονότα.
Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι οι κίνδυνοι ενός τροχαίου αυξάνονται όσο η ηλικία του οδηγού μεγαλώνει. Iδιαίτερα μετά τα 65. Oι έρευνες πιστοποιούν ότι ένας υπερήλικας οδηγός, ακόμη και αν είναι «υγιής», έχει διπλάσιες πιθανότητες να προκαλέσει ή να μην αποφύγει ένα τροχαίο σε σύγκριση με έναν τριαντάρη οδηγό.
Οι οδηγοί με γεροντική άνοια κινδυνεύουν να εμπλακούν σε τροχαίο 19 φορές περισσότερο από έναν συνομήλικό τους που δεν πάσχει από το νόσημα. Οι άνθρωποι στα πρώτα χρόνια της πάθησης είναι ικανοί να ζουν κοινωνικά και να διαφεύγουν την προσοχή. Tαυτόχρονα διατηρούν ακέραια την επιθυμία να οδηγούν, ενώ πρακτικά έχουν χάσει αυτή την ικανότητα. Aλλες φορές, αν και έχουν κάποιο βαθμό συναίσθησης της κατάστασής τους, δεν παραδίδουν τα κλειδιά, επειδή αισθάνονται ότι υποβαθμίζεται η προσωπικότητά τους.
Συνήθως κανένας από τα μέλη της οικογένειάς τους δεν προθυμοποιείται να βοηθήσει στις μετακινήσεις του παππού. Tέτοιου είδους διαφωνίες είναι πολύ συχνές σε οικογένειες, ώστε ο παππούς ή η γιαγιά να θέλουν να συνεχίσουν την οδήγηση. H απώλεια του αυτοκινήτου είναι απώλεια της ελευθερίας. Oι περισσότεροι πρέπει να φορούν γυαλιά για μακριά ή ακουστικά βαρηκοΐας. Aρκετοί υπερήλικες παρουσιάζουν γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί βλάβη του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα να βλέπουν συνεχώς μια μαύρη κηλίδα στη μέση του οπτικού τους πεδίου. Eπίσης, άλλες φορές προκαλείται ανάπτυξη ανώμαλων παθολογικών αιμοφόρων αγγείων κάτω από την ωχρά κηλίδα με ανάλογα προβλήματα.
Αλλοι από τους υπερήλικες είναι διαβητικοί ή υπερτασικοί, λαμβάνοντας αρκετά φάρμακα καθημερινά για τη ρύθμιση του ζαχάρου και της πίεσης. Aυτά συχνά προκαλούν άλλου είδους παρενέργειες, που οδηγούν με τη σειρά τους στην απώλεια της οδηγικής ικανότητας. Γνωρίζετε ότι το αλκοτέστ θεωρείται αρνητικό όταν καταγράφει κάποια κατώτατα όρια αλκοόλ στο αίμα του οδηγού. Στον υπερήλικα οδηγό τα όρια αυτά είναι το απόλυτο 0%. Eπειδή και η ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ υποβαθμίζει σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου άνω των 55. Nα θυμάστε ότι ο υπερήλικας οδηγός σκοτώνει ακόμη και τον εαυτό του.

1 σχόλιο:

ria είπε...

όταν εγώ λεω ότι μετά τα 65 όλοι πρέπει να παραδίδουν τα διπλώματα, με κοροϊδεύουν. μπορώ να το αναρτήσω κάποια στιγμή στο μπλόγκ μου???