Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Διχάζει τους ειδικούς ο Πλούτωνας

Διχασμένοι εμφανίζονται οι αστρονόμοι για το εάν ο Πλούτωνας αποτελεί πλανήτη καθώς απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης τον χαρακτήρισε -τον Αύγουστο του 2008- νάνο - πλανήτη.
Πολλοί αστρονόμοι είναι αυτοί που επιθυμούν να επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση και ο μακρινός πλανήτης να αποκατασταθεί σε ισότιμη ξανά θέση με τους υπόλοιπους οκτώ πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (Ερμή, Αφροδίτη, Γη, Άρη, Κρόνο, Δία, Ποσειδώνα, Ουρανό).
Τον Αύγουστο του 2006, στην Πράγα, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, υποβάθμισε τον Πλούτωνα στο καθεστώς του νάνου-πλανήτη.
Τώρα μια ομάδα αστρονόμων, με αιχμή τον Μαρκ Σάικς, διευθυντή του Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης της Αριζόνα στις ΗΠΑ, θέλει να ανατραπεί αυτή η απόφαση στην επόμενη γενική συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (ΔΑΕ), που θα γίνει στη Βραζιλία τον Αύγουστο του 2009.
Ο Πλούτων ανακαλύφθηκε το 1930 από τον αμερικανό αστρονόμο Κλάιντ Τόμποου.
Απέχει κατά μέσο όρο 3.600 εκατ. μίλια από τον ήλιο και χρειάζεται 247,9 χρόνια για μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτόν.
Η επιφάνεια του Πλούτωνα είναι παγωμένη στους μείον 233 βαθμούς Κελσίου (40 βαθμούς πάνω από τους 273 βαθμούς του απόλυτου μηδέν) και είναι τόσο μακριά από τον ήλιο, που το φως της μέρας του δεν είναι περισσότερο από το φως της πανσελήνου ένα βράδυ στη Γη.Η επιχειρηματολογία της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στηρίζεται στο ότι ο Πλούτων δεν είναι παρά ένα από τα πολλά μακρινά παγωμένα σώματα που περιφέρονται γύρω από τον ήλιο και έχουν αποκληθεί "πλουτοειδείς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: