Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Καρκίνος: Ανακάλυψαν το ένζυμο που ευθύνεται για τις μεταστάσεις

Ενα ακόμη σημαντικό κομμάτι του ιατρικού παζλ που, όταν ολοκληρωθεί, ενδέχεται να οδηγήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου, ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά ένα βασικό ένζυμο που ευθύνεται για τη μετάσταση της ασθένειας.
Πρόκειται για το ένζυμο LOX, το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες του βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνας για τον Καρκίνο, ύστερα από εκτεταμένα πειράματα σε ποντίκια ευθύνεται για την εξάπλωση των καρκινικών όγκων. «Εάν καταφέρουμε να το απενεργοποιήσουμε, θα... κρατήσουμε τον καρκίνο μακριά», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας, δρ Τζανίν Ερλερ. Σημειώνεται ότι οι μεταστάσεις είναι σε ποσοστό 90% η αιτία θανάτου στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με καρκίνο.
Οπως αναλύεται στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Cell, η ασθένεια εξαπλώνεται καθώς ο αρχικός καρκινικός όγκος στέλνει «πρεσβευτές» στα άλλα σημεία του οργανισμού, οι οποίοι προετοιμάζουν το έδαφος για να αναπτυχθεί ο δευτεροπαθής όγκος. Το ένζυμο LOX στέλνει μηνύματα στον οργανισμό για να προετοιμάσει μια άλλη περιοχή ως «αποικία» για τη μετάσταση του καρκίνου.
«Εάν το LOX απενεργοποιηθεί, οι νέες περιοχές δεν θα λάβουν μήνυμα, οπότε και θα λειτουργούν ως εχθρικό περιβάλλον, στο οποίο η ασθένεια θα δυσκολεύεται να εξαπλωθεί», αναφέρεται στην ιατρική επιθεώρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: