Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Ποδόσφαιρο και γυναίκες

Είναι το πιο δημοφιλές ομαδικό άθλημα στον κόσμο. Η «στρογγυλή θεά» έχει αφήσει ιστορία και συνεχίζει να προσελκύει πολλούς νέους να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν ήδη περισσότεροι από 265 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι παίκτες. Εκτός από τους άνδρες ενδιαφερόμενους αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς ο αριθμός των γυναικών παικτριών.
Το ποδόσφαιρο, όμως, εμπεριέχει ένα σημαντικό κίνδυνο τραυματισμού ενώ μελέτες στις οποίες συμμετείχαν γυναίκες παίκτριες ανέφεραν ποσοστά τραυματισμού παρόμοια με εκείνα των ανδρών. Οι πιο συχνοί ήταν τραυματισμοί στους συνδέσμους του γόνατου και του αστραγάλου, καθώς και διαστρέμματα των μηριαίων μυών. Οι γυναίκες ενδέχεται να διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού, σε σύγκριση με τους άντρες. Το ποσοστό τραυματισμών του εμπρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι τρεις με πέντε φορές υψηλότερο για τα κορίτσια από ότι για τα αγόρια.
Οι συνέπειες στην υγεία παρατηρούνται όχι μόνο σε βραχυπρόθεσμους τραυματισμούς, αλλά και στη δραματική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας. Ένα διαρθρωμένο πρόγραμμα προθέρμανσης για τους παίκτες ποδοσφαίρου μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού κατά ένα τρίτο.
Ερευνητές μελέτησαν περίπου 90 συλλόγους ποδοσφαίρου στη Νορβηγία, στους οποίους συμμετείχαν σχεδόν 2000 νεαρές παίκτριες. Οι σύλλογοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη συνέχισε το συνηθισμένο πρόγραμμα προθέρμανσης και η δεύτερη ακολούθησε ένα 20λεπτο πρόγραμμα προθέρμανσης που περιλάμβανε ασκήσεις τρεξίματος, έξι σετ ασκήσεων που εστίαζαν στη δύναμη, την ισορροπία και τα άλματα και γρήγορο τρέξιμο. Η ομάδα παρέμβασης διέτρεχε μικρότερο κίνδυνο συνολικών και σοβαρών τραυματισμών, καθώς και τραυματισμών λόγω υπερβολικής άσκησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: