Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Υποκλοπές προσωπικών δεδομένων απειλούν το Facebook

Στόχο των χάκερ αποτελεί το Facebook, οι οποίοι προσπαθούν να κλέψουν πολύτιμα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο έχει δεχτεί πέντε διαφορετικές επιθέσεις ασφαλείας μέσα στην τελευταία εβδομάδα, αναφέρουν ειδικοί. Δημιουργώντας ψεύτικα μηνύματα που μοιάζουν με αντίστοιχα του Facebook, οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη των μελών του αλλά και τους μεταξύ τους δεσμούς ώστε να αποσπάσουν πολύτιμα προσωπικά δεδομένα. Ταυτόχρονα, στελέχη εταιρειών ασφαλείας τονίζουν ότι η απήχηση των κοινωνικών δικτύων στο Web τα καθιστά προσφιλή στόχο.
Την τελευταία εβδομάδα, το Facebook χτυπήθηκε από τέσσερις κακόβουλες εφαρμογές αλλά και μια νέα παραλλαγή του ιού Koobface που πρωτοχτύπησε την ιστοσελίδα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι εφαρμογές αυτές προσπαθούν να υποκλέψουν στοιχεία των χρηστών από το προφίλ τους, τα οποία στη συνέχεια πωλούν έναντι αμοιβής. Μία από τις εφαρμογές επιχειρεί να εξαπατήσει τους χρήστες προειδοποιώντας τους ότι οι άλλοι χρήστες δεν μπορούν να δουν το προφίλ τους.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι στο μέλλον θα δούμε πολύ πιο εκλεπτυσμένες εφαρμογές, που θα είναι δυσκολότερο να ανιχνευθούν ακόμη και από τους προγραμματιστές και επισημαίνουν ότι είναι καιρός για το Facebook να αναθεωρήσει την πολιτική έγκρισης των εφαρμογών.
Εκπρόσωπος του Facebook ανέφερε ότι οι χρήστες θα πρέπει να είναι πάντοτε υποψιασμένοι και να μη δίνουν ποτέ τους κωδικούς πρόσβασης, ενώ παρέπεμψε στις σχετικές σελίδες βοήθειας της υπηρεσίας για τις περιπτώσεις που κάποιος διαπιστώσει ότι πέσει θύμα εξαπάτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: