Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Γέλιο, η καλύτερη θεραπεία

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να περάσουμε από τα «αχ-βαχ» στα «χα-χα-χα» και μάλιστα με συνταγή γιατρού.
Το γέλιο δεν είναι αστεία υπόθεση. Αντίθετα είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση της ζωής μας και προτείνεται στο πλαίσιο μιας συνολικής θεραπευτικής αγωγής, ώστε να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο για τον άρρωστο άνθρωπο θέμα της υγείας του.
Ποιές είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου; Πώς το γέλιο μπορεί να βοηθήσει στην αυτοθεραπεία μας; Το γέλιο μαθαίνεται; Αυτά και άλλα πολλά που αφορούν το γέλιο αναλύει ο γιατρός ολιστικής θεραπευτικής Αλέξανδρος Λουπασάκης μέσα από το βιβλίο του «Γέλιο η καλύτερη θεραπεία».
Ο Ιπποκράτης πίστευε στην θεραπευτική αξία του γέλιου. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο άνθρωπος είναι το μόνο γελαστικόν ζώον. Ήδη από την αρχαιότητα λοιπόν το γέλιο παίζει ρόλο πολύ σημαντικό στη ζωή των ανθρώπων. Όλοι θέλουμε να περνάμε καλά . Να νιώθουμε ωραία και να χαιρόμαστε, Το γέλιο έχει τη δυνατότητα να δώσει χαρά και κανείς μας δεν θα μπορούσε να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς γέλιο.
Ο ρόλος του γέλιου είναι ουσιαστικότατος. Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια χαμένη μέρα. Όσοι έχουν υποκύψει στην σοβαροφάνεια ήρθε ο καιρός να μάθουν ότι η ζωή έχει τουλάχιστον δύο όψεις… Ευτυχώς η μια είναι ξεκαρδιστική.
Η γελωτοθεραπεία έχει σκοπό να διδάξει τους ανθρώπους πως να ξαναθυμηθούν να γελούν, ιδίως με αυτά που δεν είναι και τόσο αστεία. Όπως έλεγε και ο Σέξπιρ «όσο γελάμε, τίποτα δεν χάθηκε».
Το γέλιο έχει άμεση επίδραση στο αμυντικό σύστημα του ανθρώπου. Με το γέλιο βαθαίνει η αναπνοή μας. Το ξεκαρδιστικό γέλιο κινητοποιεί τον πεπτικό σωλήνα. Είναι αποτελεσματικό για την αεροφαγία και τη χώνεψη. Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Το γέλιο επίσης αναζωογονεί το πάγκρεας.
Όπως επισημαίνει ο ιατρός Αλέξανδρος Λουπασάκης είναι σημαντικό να βρίσκουμε τα κίνητρα, ώστε κάθε μέρα που ξεκινάει να είναι μια γιορτή.
Να ξυπνάμε κάθε μέρα με ενθουσιασμό και χαρά.
Να φροντίζουμε να χαμογελάμε συχνά
Να εκδηλώνουμε την αγάπη μας πιο συχνά.
Να ασχολούμαστε με πράγματα που μας αρέσουν και να κάνουμε όσα μας προξενούν χαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: