Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Ο έγγαμος βίος στοιχίζει στη γυναικεία καρδιά

O γάμος- για την ακρίβεια, ένας κακός γάμος- βλάπτει σοβαρά την υγεία της καρδιάς, αλλά μόνο των γυναικών, όπως δείχνει μια νέα μελέτη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα στο Σολτ Λέικ Σίτι ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που πιέζονται μέσα στη σχέση τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρες, να εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση και να παρουσιάζουν γενικότερα σημάδια του αποκαλούμενου «μεταβολικού συνδρόμου»- μια ομάδα παραγόντων κινδύνου η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθειες, αλλά και σε εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη.
Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν έπειτα από μελέτη 300 ζευγαριών που ήταν παντρεμένα για περισσότερο από 20 χρόνια. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι ένας κακός γάμος φάνηκε να επηρεάζει οργανικά μόνο τις γυναίκες και όχι τους άνδρες.Αυτό που ανακαλύψαμε ήταν ότι οι αρνητικές πτυχές του γάμου - υψηλά επίπεδα διαφωνιών και καβγάδων - συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο στις γυναίκες,αλλά όχι και στους άνδρες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αιτία για αυτή τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες που πιέζονταν στον γάμο τους ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης σε σύγκριση με τους άνδρες- η κατάθλιψη αποτελεί έναν από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιοπαθειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: