Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Αποφύγετε το αλάτι και γλιτώστε το εγκεφαλικό

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης εγκεφαλικών και εμφραγμάτων είναι η μειωμένη κατανάλωση αλατιού.Κάθε χρόνο πεθαίνουν 40.000 Έλληνες από καρδιαγγειακά προβλήματα. Περιορίζοντας την ημερήσια πρόσληψη του αλατιού κατά τρία γραμμάρια, μειώνεται κατά 20% ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο και κατά 15% από έμφραγμα.
Οι επιδημιολόγοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμούν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα προκαλούν παγκοσμίως έναν θάνατο κάθε δύο δευτερόλεπτα. Οι επιστήμονες έδωσαν έμφαση στην αποφυγή συνηθειών, οι οποίες αποδεδειγμένα επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, όπως η κακή διατροφή και το κάπνισμα.Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις επιπτώσεις της υπέρτασης, λέγοντας ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο αυτόνομο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά. Με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα, το έτος 2025 ένας στους τρεις ενηλίκους πάνω από 25 ετών θα έχει υπέρταση.
Καθοριστικό ρόλο στην πρόληψή της διαδραματίζει η σωστή κατανάλωση αλατιού, το οποίο οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Με βάση τις συστάσεις του ΠΟΥ, η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα πέντε γραμμάρια.
Η διατήρηση μέσα στο όριο αυτό απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα καθώς το 75% του αλατιού περιέχεται ήδη στις τροφές που καταναλώνουμε. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μία μερίδα έτοιμου φαγητού μπορεί να περιέχει πάνω από δέκα γραμμάρια αλατιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: