Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Στόχευση καρκινικών όγκων με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας

Οι ιδιότητες και τα πλεονεκτήματα της νανοτεχνολογίας χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά για την καταστροφή καρκινικών κυττάρων με τη χρήση στοχευμένου πακέτου γονιδίων. Η τεχνική δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα, γεγονός που δίνει ελπίδες για τη θεραπεία δύσκολων περιπτώσεων καρκίνου στις οποίες η εγχείρηση δεν αποτελεί λύση.
Αν και μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, οι ερευνητές ελπίζουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν σε δύο περίπου χρόνια. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα γονίδια ήταν «τυλιγμένα» σε μικροσκοπικά νάνο-σωματίδια, τα οποία αφομοιώθηκαν από καρκινικά κύτταρα, αλλά όχι από τα συγγενή τους υγιή. Μετά την αφομοίωση, τα γονίδια προκάλεσαν την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που προκάλεσε την καταστροφή του καρκίνου.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις ασθενών που ο καρκίνος βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά όργανα, αλλά και σε περιστατικά καρκίνου που έχει ήδη εξαπλωθεί.
Συναρπαστικό βήμα
Ερευνητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Λονδίνου δήλωσε ότι η γονιδιακή θεραπεία έχει συναρπαστικές προοπτικές για τη θεραπεία του καρκίνου, ωστόσο η αφομοίωση των γονιδίων από τα καρκινικά κύτταρα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα.
Είναι η πρώτη φορά που τα νανοσωματίδια φαίνεται να στοχεύουν όγκους με τέτοιο επιλεκτικό τρόπο.Η παραδοσιακή μέθοδος της χημειοθεραπείας καταστρέφει αδιάκριτα υγιή και καρκινικά κύτταρα, γεγονός που προκαλεί τις γνωστές δυσάρεστες παρενέργειες αυτής της μεθόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: