Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Βλαστοκύτταρα χωρίς τη χρήση εμβρύων

Αναπαραγωγή βλαστικών κυττάρων χωρίς τη χρήση εμβρύων ανακάλυψαν επιστήμονες στη Βρετανία και τον Καναδά.Οι επιστήμονες πήραν τα βλαστικά κύτταρα ενός ασθενούς και στη συνέχεια τα τροποποίησαν γενετικά σε εργαστήριο, ώστε να μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να μετατραπούν σε ιστό για την αποκατάσταση βλαβών σε όργανα, όπως ο εγκέφαλος.Επιχείρησαν να δημιουργήσουν δηλαδή βλαστικά κύτταρα που συμπεριφέρονται ως εμβρυικά χωρίς όμως να προέρχονται από έμβρυα.
Η συγκεκριμένη μέθοδος άρχισε να αναπτύσσεται το 2007 από δύο ερευνητικές ομάδες στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Όμως τα βλαστικά κύτταρα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, καθώς υπήρχε κίνδυνος καρκινογεννέσεων.Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μίας σειράς ασθενειών, όπως η Νόσος του Πάρκινσον, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, ακόμη και η παράλυση.
Η νέα μέθοδος
Η επιστημονική ομάδα μεταμορφώνει τα κοινά κύτταρα του δέρματος σε πανίσχυρα βλαστοκύτταρα. Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν δερματικά κύτταρα σε βλαστοκύτταρα χωρίς να προσφύγουν σε έμβρυα και κυρίως χωρίς να χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια ιών στην όλη διαδικασία.
Η ανακάλυψη έγινε από τον Δρ Κεϊσούκε Κάτζι του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία και τον Αντρας Νάγκι του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Τα βλαστοκύτταρα θεωρούνται πολύτιμα γιατί από αυτά, στην πορεία της ανάπτυξης, προκύπτουν τα όργανα και οι ιστοί του σώματος. Τα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα είναι τα πιο ισχυρά γιατί από αυτά μπορεί να προέλθει οποιοδήποτε ιστός, όμως η χρήση τους συναντά εμπόδια λόγω της χρήσης εμβρύων στη διαδικασία. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους δημιουργίας βλαστοκυττάρων που να είναι όμως ασφαλείς.Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα αεικίνητο μικρό τμήμα του DNA (που λέγεται τρανσποζόνιο ή μεταθετόνιο, λόγω της ικανότητάς του να μετακινείται εντός του γενετικού κώδικα) προκειμένου να εισάγουν τέσσερα γονίδια στα δερματικά κύτταρα και διαπίστωσαν ότι οι καλλιέργειες των αναπρογραμματισμένων δερματικών κυττάρων συμπεριφέρονταν πλέον ως εμβρυονικά βλαστοκύτταρα.Ο Ίαν Γουίλμουτ, επικεφαλής του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του Εδιμβούργου και πατέρας της Ντόλι, του πρώτου κλωνοποιημένου προβάτου, δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος πριν τα νέα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς, καθώς πρέπει να γίνουν πολλοί έλεγχοι ασφαλείας προηγουμένως. Όμως χαρακτήρισε τη νέα τεχνική ως σημαντικό βήμα προόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: