Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Σύνταξη: Ένα όνειρο τρελό

Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την επιμήκυνση του εργασιακού χρόνου, την αποφυγή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ως μέσου αντιμετώπισης και της ανεργίας, αλλά και την αποφυγή «διαλειμμάτων» στον εργασιακό βίο συστήνει η Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία παράλληλα προβλέπει επιδείνωση της κατάστασης στο κοινωνικό επίπεδο, με τους ασθενέστερους (φτωχούς, κοινωνικά αποκλεισμένους, χαμηλόμισθους, συνταξιούχους, μετανάστες) να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα της οικονομικής κρίσης.
Η ανακοίνωση της Κομισιόν, που συνοδεύεται από εμπεριστατωμένη μελέτη 191 σελίδων για την κατάσταση στο σύνολο των χωρών της Ένωσης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «τις αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή από την κρίση»- θέτοντας ως πρώτιστο στόχο να μη χαθούν θέσεις εργασίας και να μην περιορισθούν τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Καλεί, μάλιστα, τα κράτη- μέλη σε «επιφυλακή, καθώςόπως αναφέρει- ελλοχεύουν λόγω της κρίσης νέοι κίνδυνοι αλλά και νέες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι νέοι.
Σημειώνει επίσης ότι ο στόχος για 50% απασχόληση των ηλικιωμένων μέχρι το 2010- στόχο που η Ελλάδα απέχει πολύ από το να πετύχει- παραμένει επίκαιρος ακόμη και στην ύφεση, λόγω της ανάγκης βιωσιμότητας των ασφαλιστικών συστημάτων. Επισημαίνει, όμως, με έμφαση πως τα στοιχεία δείχνουν σε περαιτέρω απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που προηγήθηκαν της κρίσης δεν είχαν σαφή αντίκτυπο στη βελτίωση της θέσης των φτωχών. Το τελευταίο αυτό στοιχείο «βγάζει μάτι» όταν πρόκειται για την Ελλάδα, όπου ο δείκτης της φτώχειας είναι από τους υψηλότερους της Ένωσης- 20%- την ώρα που τα προηγούμενα χρόνια, η χώρα παρουσίαζε 3% και 4% ανάπτυξη. Επιπλέον, τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα παρουσιάζεται διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Η Επιτροπή εμφανίζεται να υποστηρίζει μέτρα ευελιξίας στην αγορά εργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των μακροχρόνια ανέργων, ενώ προειδοποιεί πως η κρίση θα οδηγήσει σε ένταση των ανισοτήτων και θα βάλει σε «πειρασμό» τις κυβερνήσεις να περικόψουν τα κονδύλια για την περίθαλψη και τη μακροχρόνια φροντίδα. Το... σύνθημα πάντως στο οποίο καταλήγει η Επιτροπή, είναι αρκετά σαφές: «Περισσότεροι άνθρωποι να δουλεύουν περισσότερο και για περισσότερα χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: