Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Χοντρός ο λαιμός, προβλήματα στην καρδιά

Η μέτρηση της περιμέτρου του λαιμού ενός ατόμου μπορεί να αποτελεί εξίσου καλό δείκτη πρόβλεψης του κινδύνου προβλημάτων στην καρδιά με τη μέτρηση της περιμέτρου της μέσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ερευνητές της μεγάλης μελέτης σχετικά με την υγεία της καρδιάς Framingham Ηeart Study ανακάλυψαν ότι ακόμη και τα άτομα με μέση-δαχτυλίδι αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων αν είχαν χοντρό λαιμό. Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 3.300 άνδρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η μέση περίμετρος του λαιμού ήταν 40,5 εκατοστά για τους άνδρες και 34,2 εκατοστά για τις γυναίκες.
Οσο μεγάλωνε όμως αυτή η περίμετρος τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος εμφάνισης παραγόντων που οδηγούν σε καρδιοπάθειες, όπως τα χαμηλά επίπεδα «καλής» ΗDL χοληστερόλης καθώς και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος. Συγκεκριμένα για κάθε αύξηση της περιμέτρου του λαιμού της τάξεως των 3 εκατοστών, οι άνδρες εμφάνιζαν μείωση της καλής χοληστερόλης κατά 2,2 mg/dl και οι γυναίκες κατά 2,7 mg/dl. Η περίμετρος του λαιμού δεν φάνηκε να επηρεάζει τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης, ωστόσο συνδεόταν με τα επίπεδα σακχάρου του αίματος- για κάθε αύξηση της περιμέτρου κατά 3 εκατοστά οι άνδρες εμφάνιζαν υψηλότερο κατά 3 mg/dl και οι γυναίκες κατά 2,1 mg/dl σάκχαρο.
Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι ένας χοντρός λαιμός αποτελεί δείκτη σχετικά με την εναπόθεση λίπους στο επάνω μέρος του σώματος, η οποία έχει σχετιστεί με κινδύνους για την καρδιά. Σε κάθε περίπτωση και τα νέα αυτά ευρήματα μαρτυρούν ότι δεν παίζει τόσο ρόλο πόσο παχύ είναι ένα άτομο αλλά το σε ποιες περιοχές του σώματός του εμφανίζει τη μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: