Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

Ο Σόιμπλε διέψευσε δημοσίευμα του Focus ότι προέβλεψε άμεση χρεοκοπία της Ελλάδας

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε δημοσίευμα του περιοδικού Focus σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από βουλευτές να προετοιμάζονται για τη χρεοκοπία της Ελλάδας και για την έξοδο από τηνΕυρωζώνη, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Στέφαν Κάμπετερ.
«Το δημοσίευμα είναι ανοησία», είπε ο κ. Κάμπετερ στο Reuters σχετικά με το άρθρο.Το Focus γράφει στο τεύχος της Δευτέρας ότι ο κ. Σόιμπλε είπε σε βουλευτές του CDU και του CSU πως πρέπει να ετοιμάζονται για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο υπουργός μιλούσε για την περαιτέρω ανάπτυξη του ESM και πρόσθεσε ότι θα ήταν απαραίτητο να υπάρχει μηχανισμός για τις χρεοκοπίες κρατών. Ανέφερε ακόμη ότι οι συμμετέχοντες τον άκουσαν να λέει ότι κατά την γνώμη πολλών ειδικών η Ελλάδα δεν θα καταφέρει χωρίς «εξωτερική υποτίμηση», αυτή δηλαδή που μπορεί να πετύχει αν επιστρέψει στη δραχμή
Ο κ. Κάμπετερ είπε ότι ο κ. Σόιμπλε μίλησε την Παρασκευή στους συντηρητικούς βουλευτές για την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Το περιοδικό επικαλείται κυβερνητικό έγγραφο και σχετικές δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών, ενόψει της ψηφοφορίας για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τον μηχανισμό ESM.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η κυβέρνηση της Γερμανίας, προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους από μια χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα χρησιμοποιήσει «τέχνασμα»: «Η Ελλάδα θα χρειαστεί, το αργότερο στα μέσα Αυγούστου, φρέσκο χρήμα. Τότε λήγει ένα ομόλογο που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», όπως υποστηρίζει το περιοδικό ότι πληροφορήθηκε από έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Η εκκρεμούσα ακόμη Έκθεση της τρόικας θα καταλήξει, κατά τις εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, μάλλον στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι ο κ. Σόιμπλε προετοίμασε τους βουλευτές του CDU και του CSU, εξηγώντας τους ότι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη μετεξέλιξη του ESM περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, «απαραιτήτως διαδικασία χρεοκοπίας κρατών». Βουλευτές, των οποίων τη μαρτυρία επικαλείται το Focus, τόνισαν ότι ο Γερμανός υπουργός τους δήλωσε ότι πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι οι Έλληνες δεν θα τα καταφέρουν χωρίς «εξωτερική υποτίμηση».
Σύμφωνα με το περιοδικό, «η γερμανική κυβέρνηση θέλει να συνδέσει τη συμφωνηθείσα δυνατότητα απευθείας χρηματοδότησης τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM με πρόσθετους όρους», κυρίως με την δυνατότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να λαμβάνουν χρήματα από τον ESM, μόνον εφόσον τα κράτη τους έχουν εισαγάγει το φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών και μεταβιβάζουν τα έσοδά τους από αυτόν στον ESM, πρόνοια η οποία θα μείωνε τους κινδύνους για τον Γερμανό φορολογούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: