Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Η λίστα με τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις

Σε επιτάχυνση και διεύρυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει κι αν είναι δυνατόν να υπερκεράσει τον στόχο για έσοδα 15 δις ευρώ μέχρι το 2015.
Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογεί σημαντικές κινήσεις μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το στίγμα των προθέσεων έδωσε μιλώντας στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος χθες υπέγραψε την πώληση των πώληση τεσσάρων Airbus.
Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό πλάνο όπως το ανέλυσε ο υπουργός ειδικό βάρος θα δοθεί στην ολοκλήρωση των έξι αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες ήδη εξελίσσονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες (Κρατικά Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου) αλλά και στην δρομολόγηση της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Σε δεύτερη φάση , σύμφωνα με τον υπουργό, θα ξεκινήσουν εννέα ακόμη αποκρατικοποιήσεις (sales leaseback 28 Ακινήτων, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ], οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας.
Θα ακολουθήσουν 13 ακόμη αποκρατικοποιήσεις μεταξύ των οποίων λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, οι οποίες διαμορφώνονται τώρα.
Επιπλέον η κυβέρνηση εξετάζει τον πλέον πρόσφορο, για το δημόσιο συμφέρον, τρόπο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνάρτηση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις κοινοτικές οδηγίες.
Επίσης ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και “στην αξιοποίηση της αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ, προσβλέποντας τόσο στην ενίσχυση των εσόδων του ΕΣΥ όσο και στην ενίσχυση της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού”.
Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις ακόλουθες κινήσεις:
-Θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο 2012 τις διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση των έργων των αυτοκινητόδρομων, βάζοντας ξανά εμπρός επενδύσεις ύψους 4,5 δις ευρώ .
-Άμεση προώθηση και υλοποίηση σειράς θεσμικών παρεμβάσεων σε πολλούς τομείς, όπως η σύσταση Ρυθμιστικών Αρχών Λιμένων, Αερολιμένων, Αυτοκινητοδρόμων, Διαχείρισης Υδάτων και Αποχέτευσης.
-Στον τομέα της ακίνητης περιουσίας, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή άνω των 80.000 δημόσιων ακινήτων από 30 διαφορετικούς δημόσιους φορείς, αναπτύχθηκε υποδομή για την παρακολούθησή τους και συνεχίζεται ο διεξοδικός νομικός και τεχνικός έλεγχος σε δεκάδες ακίνητα. Η κυβέρνηση θα δρομολογήσει άμεσα τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ταχύτερη αξιοποίησή της ακίνητης περιουσίας, θα ενισχύσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, θα φροντίσει για το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων για την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων σε δημόσια ακίνητα και θα ενισχύσει ουσιαστικά τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, ώστε σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ να διευκολύνει τις επενδύσεις στα δημόσια ακίνητα και να μεγιστοποιήσει την αξία τους για το δημόσιο.
-Η κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο δίνοντας έτσι μεγαλύτερες υπεραξίες και στο ίδιο το Ελληνικό.
Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας “κάθε ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι ένα ευρώ λιγότερο από μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα βάθαιναν περισσότερο την ύφεση και την κοινωνική κρίση στην χώρα”.
Είναι προφανές , πρόσθεσε , ότι θα υπάρχει συνεχής πολιτική στήριξη και αδιάλειπτη διευκόλυνση του όλου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από την κυβέρνηση, ώστε τα χρονοδιαγράμματα που θα συμφωνηθούν να τηρηθούν στο ακέραιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: