Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Προγραμματικές - Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον φόρο των επιχειρήσεων

Προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να τονώσει την αγορά.
Σε δύο μέτρα, που αναμένεται να δώσουν σημαντική ανάσα και ώθηση στην αγορά, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του στο οικονομικό επιτελείο κύβος ερρίφθη, ώστε να μειωθεί ο συντελεστής του Φ.Π.Α. στην εστίαση, από το 23%, ή στο 13%, ή στο 6,5%, και να μειωθεί ο φόρος των επιχειρήσεων στο 15%.
Πρόκειται για δύο μέτρα, τα οποία αποτελούν πάγιο αίτημα της αγοράς, καθώς τόσο η κατακόρυφη αύξηση του ΦΠΑ στο συγκεκριμένο κλάδο, όσο και η διατήρηση του εταιρικού φόρου σε υψηλά επίπεδα, έχει πλήξει σημαντικά τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, μόνο στην εστίαση οι απώλειες θέσεων εργασίας μέχρι σήμερα εκτιμώνται σε περισσότερο από 100.000, από τότε που εφαρμόζεται ο αυξημένος ΦΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, έστειλε χθες επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, διατυπώνοντας τα σχετικά αιτήματα.
Μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% στην εστίαση θα σημάνει σημαντική υποχώρηση των τιμών σε είδη, όπως για παράδειγμα το σουβλάκι (που από τα 2,5 ευρώ αναμένεται να πέσει στα 2,1). Απαραίτητα προϋπόθεση, βέβαια, είναι η αγορά να περάσει τη συγκεκριμένη μείωση στις τελικές τιμές και να μη σφυρίξει αδιάφορα, επιχειρώντας να βγάλει τα σπασμένα της περασμένης περιόδου.
Σχετικές ανακοινώσεις, τουλάχιστον για το ΦΠΑ στην εστίαση, θα κάνει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: