Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Εναλλακτικά μέτρα για να αποφευχθεί το μαχαίρι σε ειδικά μισθολόγια

ΣΕ ΑΓΩΝΑ δρόμου έχει αποδυθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ειδικά ο αναπληρωτής υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας, προκειμένου να βρει και να παρουσιάσει στην τρόικα, που επιστρέφει στη Αθήνα στις 24 του μηνός, μια λίστα με ισοδύναμα μέτρα, ικανά να μηδενίσουν ή έστω να περιορίσουν τις περικοπές (ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012 και 400 εκατομμυρίων ευρώ για το 2013) στα ειδικά μισθολόγια.
Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ψηφισθεί μεν στο πλαίσιο του «Μνημονίου 2», αλλά η κυβέρνηση θέλει να το αποφύγει σε μια προσπάθεια να τηρήσει την αρχική της δέσμευση για μη περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Χθες, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα μέσα από τις περικοπές δημόσιων δαπανών και ότι στην επόμενη σύσκεψη κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ο κ. Σταϊκούρας θα τους τα παρουσιάσει.
Οι ένστολοι
Στην κυβέρνηση θέλουν να προφυλάξουν τα εισοδήματα κυρίως των ένστολων και θα γίνει προσπάθεια να διαχωριστούν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι λεγόμενοι «μάχιμοι αστυνομικοί», θα διαχωριστούν δηλαδή σε εκείνους που υπηρετούν στα αστυνομικά τμήματα και στις ομάδες «ΔΙΑΣ», και σε εκείνους που βρίσκονται στα γραφεία.
Επίσης η κυβέρνηση αναζητά μέτρα για τον περιορισμό της επιβάρυνσης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων από την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν εισηγήσεις να θεσπιστούν μέσα στο καλοκαίρι γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια, έτσι ώστε να μην πληγούν οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι και οι κάτοικοι βόρειων περιοχών της χώρας, όπου η ανάγκη για θέρμανση είναι σαφώς μεγαλύτερη. Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ προηγουμένως θα ενημερωθούν από το οικονομικό επιτελείο οι πολιτικοί αρχηγοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: