Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ελληνική Ριβιέρα από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο

Το μεγαλύτερο έργο real estate στην Ελλάδα, ένα σχέδιο από τα παλιά, έβαλε ξανά στο τραπέζι ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των προγραμματικών του δηλώσεων. Πρόκειται για τη δημιουργία της ελληνικής Ριβιέρας, του παραλιακού μετώπου που θα ξεκινά από το Φάληρο και θα φτάνει μέχρι το Σούνιο. Ο Αντ. Σαμαράς αφιέρωσε αρκετή ώρα στο θέμα αυτό το οποίο μπορεί να προσελκύσει τεράστια κεφάλαια και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Στην κορυφή του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου βρίσκεται φυσικά η έκταση των 6.000 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Οπως είπε ο κ. Σαμαράς, η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη θα συνεχιστεί.
Από την άλλη, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός επενδυτικού οχήματος, μιας εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) το οποίο θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το έργο του παραλιακού μετώπου. Ουσιαστικά θα καθαρίσει τους τίτλους ιδιοκτησίας και θα επιλύσει όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε να αποδίδονται οι εκτάσεις ελεύθερες από κάθε βάρος στους επενδυτές. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η υλοποίηση του μεγάλης κλίμακας έργου θα δώσεις τεράστια αξία στην περιοχή και θα δημιουργήσει μεγάλες υπεραξίες για τα γύρω ακίνητα. Είπε τέλος, ότι το σχέδιο θα αποτελέσει τον μπούσουλα για την αξιοποίηση της υπόλοιπης δημόσιας περιουσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία της ελληνικής Ριβιέρας στα πρότυπα των Ντόκλαντς στο Λονδίνο, ενός έργου – προτύπου για την αστική ανάπλαση. Το σχέδιο αξιοποίησης και μεταμόρφωσης της τεράστιας αυτής παραλιακής ζώνης θα ξεκινά από το Ελληνικό όπου θα γίνουν έργα προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης τουρισμού υψηλής ποιότητας, όπως μαρίνες, ξενοδοχεία κ.λπ. Στο σχέδιο μπαίνουν επίσης τρία σημαντικά δημόσια ακίνητα.
1. Το πρώτο είναι η κατασκευή με κεφάλαια από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, του πολιτιστικού πάρκου 170 στρεμμάτων στο Φάληρο που θα περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 566 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει σχεδιάσει ο διάσημος αρχιτέκτονας Renzo Piano και θα είναι έτοιμο το 2015.
2. Το δεύτερο είναι ο Αστέρας Βουλιαγμένης με τη γειτονική μαρίνα υψηλών προδιαγραφών. Η πώληση «πακέτο» θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν σημαντικό τουριστικό πόλο για τουρίστες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.
3. Επίσης, η μετατροπή του γηπέδου του Τάε Κβο Ντο σε συνεδριακό κέντρο, εντάσσεται στο πλαίσιο της αξιοποίησης της παραλίας. Τέλος, υπάρχει και μια μεγάλη έκταση στην Ανάβυσσο, στην περιοχή Αλυκές, που ανήκει στο Δημόσιο και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από επενδυτές για τουριστικούς σκοπούς.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: