Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Ελάφρυνση φορολογουμένων, "σαφάρι" για φοροφυγάδες

Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε «ριζοσπαστικές» αλλαγές του φορολογικού συστήματος εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο του τριημέρου των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ο αρμόδιος για φορολογικά θέματα υφυπουργός σημείωσε ότι οι αλλαγές στοχεύουν στην: ανάκτηση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και φορολογουμένου, την αυστηρή τιμωρία της φοροδιαφυγής, την μείωση της γραφειοκρατίας, την ελάφρυνση των φορολογουμένων με βάση τις αντοχές της οικονομίας, την θετική αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας και την αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού.
Ειδικότερα, εξηγώντας τις άμεσες δράσεις του χαρτοφυλακίου του είπε ότι θα προχωρήσει σε: απλοποίηση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, κάθε ν/σ που περιέχει διατάξεις φορολογίας επιχειρήσεων θα κατατίθεται μετα την ψήφιση του προϋπολογισμού, επανεξέταση κλιμακίων φορολογίας φυσικών προσώπων με στόχο την μείωσή τους και αύξηση του αφορολογήτου ορίου, επανεξέταση φορολογίας κατοικίας, επανεξέταση φοροαπαλλαγών και ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων σε συγκεκριμένη ημερομηνία χωρίς παρατάσεις.
Επιπροσθέτως, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι θα θεσπιστεί ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για κινητή και ακίνητη περιουσία σε ελλάδακαι εξωτερικό ενώ οι ποινές για όσους υποβάλουν ψευδή στοιχεία θα είναι χρηματικές και ποινικές, θα υπάρξει αλλαγή του συστήματος χρηματικών προσαυξήσεων προστίμων για μη καταβολή φόρων. Παράλληλα τόνισε ότι θα υπάρξει ειδική νομοθεσία για της offshore εταιρείες, ειδική εκπαίδευση στελεχών για στοχευμένους ελέγχους και ενοποίηση της νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.
Για την ακίνητη περιουσίας ανέφερε ότι εντός του 2013 η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ενοποίηση των επιμέρους φορολογικών επιβαρύνσεων των ακινήτων σε ένα ενιαίο φόρο ακινήτων και θα επεκτείνει την εφαρμογή αντικειμενικών αξιών όπου δεν υπάρχουν.
Τόνισε ότι θα καταργηθεί ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων και θα προχωρήσει στην εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με αυτών της κίνησης επισημαίνοντας όμως ότι θα δοθεί επίδομα πετρελαίου θέρμανσης με γνώμονα γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια.
Τέλος, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή φορολογικής διαιτησίας για την επίλυση διαφορών με φορολογούμενους και οι αποφάσεις της θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και ιδρυθεί ειδική διεύθυνση φορολογικών μελετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: