Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Τα ισοδύναμα σώζουν την κατάσταση με τα μέτρα

Με διαδικασίες εξπρές αλλά με κοινωνική ευαισθησία αφού με εντολή του Πρωθυπουργού μπαίνει κόκκινη γραμμή στους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η κυβέρνηση προχωρά τα μέτρα της επόμενης διετίας ή τετραετίας ανάλογα με το αν θα πάρουμε επιμήκυνση.
Αργά το απόγευμα τέλειωσε στο υπουργείο Οικονομικών η διυπουργική υπό τον Γιάννη Στουρνάρα όπου εξετάστηκαν όλες οι αλλαγές στο ειδικό μισθολόγιο και το ειδικό τέλος ακινήτων καθώς και η εξίσωση φόρου στα καύσιμα, προκειμένου να κλείσει το 2012, ενώ μέχρι τις 23 Ιουλίου που επιστρέφει η τρόικα θα έχουν βρεθεί και τα μέτρα των 11,5 δις ευρώ του επόμενου διαστήματος.
Αύριο θα γίνει νέα συνάντηση σε επίπεδο των οικονομικών διευθυντών των υπουργείων όπου θα εξειδικευτούν τα μέτρα που συζητήθηκαν, την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών θα δει κατ΄ ιδίαν τους άλλους υπουργούς για την τελική διευθέτηση και την Τετάρτη θα παρουσιαστεί ολόκληρο το πακέτο στους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 11,5 δις ευρώ που αφορούν τα έτη από το 2013 και μετά, βάζουν στο μικροσκόπιο μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά και προνοικακά επιδόματα, δαπάνες υγείας, παιδείας, άμυνας, επενδύσεων και το μέγεθος του δημοσίου τομέα. Η εύρεση των μέρων εκτιμάται ότι είναι και δύσκολη και επώδυνη, καθώς αγγίζουν τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους, αν και η νέα πολιτική της κυβέρνησης είναι η περικοπή των δαπανών πλέον να γίνεται κάθετα και όχι οριζόντια όπως μέχρι πρόσφατα και είχε ως αποτέλεσμα σήμερα τις περικοπές συντάξεων ακόμα και μικροσυνταξιούχων.
Το οικονομικό επιτελείο αναζητά στις περικοπές δαπανών και στην περιστολή της σπατάλης τα έσοδα που θα είχε από μια γενικευμένη μείωση μισθών ή συντάξεων, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στην σύσκεψη, αποτελεί προϋπόθεση για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που τοποθετείται χρονικά τον Σεπτέμβριο.
Αναφορικά με τα μέτρα του 2012, αυτό που εκκρεμεί είναι η εφαρμογή μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ που υπάρχουν ήδη στο Μνημόνιο και σε αυτά περιλαμβάνονται τα ειδικά μισθολόγια, για μέρος των οποίων έχουν ήδη προταθεί ισοδύναμα μέτρα. Επίσης περιλαμβάνονται η εξίσωση του φόρου στα καύσιμα, του τέλους επί των ακινήτων καθώς και μικρότερες σε έκταση παρεμβάσεις. Ωστόσο, έχουν ήδη βρεθεί τα ισοδύναμα ώστε να καλυφθεί το ποσό των 3 δισ. ευρώ και εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν δεν θα ληφθούν άλλα εντός του έτους.
Ειδικά για τα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, έχει ήδη κατατεθεί σχέδιο ισοδύναμων μέτρων από μετάθεση συμβάσεων και περικοπή πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων ώστε να μην εφαρμοστεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εξετάζεται επίσης η αύξηση της θητείας από 9 σε 12 μήνες ώστε να περιοριστούν οι ανάγκες για μόνιμους.
Εκτιμάται ότι τα ισοδύναμα έχουν αξία 40 εκατ. ευρώ φέτος και 120 εκατ. ευρώ το 2013. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι από το 2009 μέχρι σήμερα οι δαπάνες του υπουργείου έχουν περικοπεί κατά 40%, οι μισθοί κατά 37% και τα εξοπλιστικής δαπάνες κατά 65, προσθέτοντας ότι πρέπει να διατηρήσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα της χώρας.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί:
• Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Αναπληρωτής Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας
• Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος
• Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης
• Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης
• Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης
• Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
• Υγείας Ανδρέας Λυκουρέτζος
• Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης
• και ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: