Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Η Φινλανδία απειλεί να φύγει απο το Ευρώ!

Το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την ευρωζώνη θα εξέταζε η Φινλανδία αντί να πληρώνει τα χρέη άλλων χωρών της νομισματικής ένωσης, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν.
«Η Φινλανδία έχει δεσμευτεί να είναι μέλος της ευρωζώνης και πιστεύουμε ότι το ευρώ είναι χρήσιμο για τη Φινλανδία», είπε η κ. Ουρπιλάινεν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Kauppalehti. Διεμήνυσε ωστόσο ότι η χώρα της «δεν θα κρέμεται από το ευρώ με οποιοδήποτε κόστος» και πως «είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια».Η Φινλανδή ΥΠΟΙΚ επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η χώρα της, ένα από τα ελάχιστα κράτη-μέλη που διατηρούν την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, δεν θα συμφωνήσει σε ένα μοντέλο ενοποίησης στο οποίο οι χώρες θα είναι συλλογικά υπεύθυνες για τα χρέη και τους κινδύνους των κρατών-μελών.
Επέμεινε επίσης ότι η προτεινόμενη τραπεζική ένωση δεν θα λειτουργήσει αν βασίζεται στην αμοιβαιοποίηση του χρέους.
Το Ελσίνκι ανακοίνωσε χθες ότι την επόμενη εβδομάδα αρχίζει διμερείς συνομιλίες με την ισπανική κυβέρνηση για τις εγγυήσεις που αξιώνει ως αντάλλαγμα για την συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: