Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Μέτρα προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Πως μεταδίδεται η λοίμωξη

Εντονο προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική και συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο. Οι επιδημιολόγοι παρακολουθούν με εντεινόμενη ανησυχία την εξέλιξη του πρώτου κρούσματος της λοίμωξης των κουνουπιών - «τίγρεων».
Ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν πως με πολύ απλά μέτρα οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να ανησυχούν. Αρκεί να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά χώρου, εντομοαπωθητικές κρέμες για το ακάλυπτο δέρμα. Να φροντίζουν να απομακρύνουν τα στάσιμα νερά, να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες και κλιματιστικά και να τοποθετήσουν σίτες στα παράθυρα. Παράλληλα θα πρέπει να χρησιμοποιούν κίτρινους λαμπτήρες σε εξωτερικούς χώρους και να κουρεύουν το γρασίδι και τις φυλλωσιές που υπάρχουν στους κήπους.
Τώρα σε ότι αφορά τη λοίμωξη, αυτή μεταδίδεται από κουνούπια, τα οποία μολύνονται από άρρωστα πουλιά, σπάνια από μεταγγίσεις ή μεταμοσχεύσεις, αλλά ποτέ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνήθως μετά το τσίμπημα του κουνουπιού-τίγρη μεσολαβούν2-14 ημέρες μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: