Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Δύο μεγάλα κόμματα εμπλέκονται στην υπόθεση της Bankia

Η καταστροφή των μικρομετόχων έχει γίνει αφορμή για την οργισμένη αντιμετώπιση της κοινής γνώμης, ενώ η μήνυση που έχουν ασκήσει 400 από τους μικροεπενδυτές, που δεν είχαν ενημερωθεί επακριβώς για τους κινδύνους της επένδυσής τους, θα προστεθεί στο υλικό της έρευνας για τραπεζική απάτη στις επόμενες ημέρες, όπως τονίζουν τα αρμόδια δικηγορικά γραφεία.
Οι έρευνες που σχετίζονται με τα γεγονότα για την διάσωση της ισπανικής τράπεζας Bankia έχουν καταλήξει σε έναν πολιτικό εφιάλτη, που τα μεγάλα πολιτικά κόμματα θα προτιμούσαν να είχαν αποφύγει, καθώς οι ανακρίσεις για πιθανολογούμενες απάτες έχουν αποκαλύψει τον ρόλο τους στην παθολογία του τραπεζικού τομέα, που έχει γονατίσει τη χώρα.
Ισπανικό δικαστήριο ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα έρευνα για τραπεζική απάτη εναντίον πρώην διευθυντικών στελεχών της Bankia, περιλαμβανομένου και του πρώην προέδρου του διοικητικού της συμβουλίου Ροδρίγο Ράτο--του άλλοτε γενικού διευθυντή του ΔΝΤ και υπουργού στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι--βάζοντας στο στόχαστρο των ερευνών και τις ίδιες τις ρυθμιστικές αρχές, όπως και την Τράπεζα της Ισπανίας.
Τα 23,5 δισ. ευρώ που απαιτήθηκαν για τη διάσωση της Bankia τον Μάιο, οδήγησαν την Ισπανία να προσφύγει στην ΕΕ για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος και έφερε σε δυσχερή θέση τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα, που παραδοσιακά διατηρούν στενούς δεσμούς με τον τραπεζικό τομέα.
Η Bankia είχε δημιουργηθεί το 2010 από τη συνένωση επτά περιφερειακών ταμιευτηρίων, μεταξύ των οποίων η πανίσχυρη Caja Madrid και η Bancaja της Βαλένθιας, στα πλαίσια του κυβερνητικού προγράμματος για τη μείωση του αριθμού των μικρών αποταμιευτικών ιδρυμάτων της Ισπανίας, των γνωστών cajas.
Πάμπολλα μέλη των διοικητικών συμβουλίων στις ισπανικές cajas, είτε διατηρούσαν στενές σχέσεις με πολιτικά κόμματα, είτε είχαν θητεύσει σε κυβερνητικές θέσεις, και ήσαν εκείνα που έλαβαν μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις κατά τη διάρκεια των παχυλών ετών της «οικοδομικής άνθισης», που αργότερα όμως οδήγησε σε οικονομική καταστροφή.
Η ιδιαίτερη σχέση της Bankia με το κυβερνητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ενδέχεται να προκαλέσει αμηχανία στα κλιμάκια της εξουσίας, καθώς ο Ράτο--ο οποίος εξεδιώχθη λίγο καιρό πριν από την ανάληψη του ελέγχου της τράπεζας από το κράτος--αποτελούσε έναν από τους στυλοβάτες του κόμματος και ήταν υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΡΡ, προτού ηττηθεί από τους Σοσιαλιστές και εξακολουθεί να ασκεί επιρροή σε πολλούς νυν υπουργούς.
Ο ίδιος είχε αναλάβει το πηδάλιο της Caja Madrid το 2010, διαδεχόμενος τον Μιγέλ Μπλέσα--στενό φίλο του πρώην πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ--και ήταν η φυσική επιλογή για την ανάληψη της διοίκησης της Bankia όταν επήλθε η συγχώνευση, αργότερα το ίδιο έτος.
Ο Ράτο είχε κονταροχτυπηθεί με τον νυν υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος για την ανάληψη της Bankia και όπως είναι φυσικό οι δύο άνδρες δεν εμφορούνται κι από τα καλύτερα συναισθήματα ο ένας για τον άλλο, όπως αποκαλύπτει και πρώην συνεργάτης του Ράτο στην τράπεζα.
Ο Ράτο απέκρυψε την αρνητική κατάταξη της τράπεζας από τις αγορές τον Ιούλιο του 2011 και προέτρεψε χιλιάδες Ισπανούς να επενδύσουν στις μετοχές της, οι οποίες σταδιακά έχαναν την αξία τους εν μέσω των ανησυχιών για την ευρωστία της τράπεζας.
Πολλά μέλη του ΡΡ έσπευσαν να υποστηρίξουν τον Ράτο μετά τις κατηγορίες, υποβαθμίζοντας τη σημασία της υπόθεσης. Το ΡΡ ήδη είχε παραβλέψει τις φωνές για κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με τις διαδικασίες διάσωσης της Bankia, όμως ισπανός δικαστής διέταξε έρευνα έπειτα από σχετική προσφυγή ενός μικρού πολιτικού κόμματος.
Η δικαστική έρευνα ενδέχεται να μην αφήσει αλώβητο ούτε και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο όπως και το ΡΡ είχε πολλούς πρώην δημάρχους και στελέχη του στο διοικητικό συμβούλιο της Bankia, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των διώξεων.
Άλλωστε ήταν η Σοσιαλιστική κυβέρνηση εκείνη που προετοίμασε τη συγχώνευση των επτά τραπεζών που δημιούργησαν την Bankia. Επίσης, οι Σοσιαλιστές βρίσκονταν στην εξουσία όταν η τράπεζα εγκαινίασε την επιθετική πολιτική μάρκετινγκ για να πείσει τους πολίτες να αγοράσουν μετοχές στην αρχική δημόσια προσφορά, τον Ιούλιο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: