Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Αποπληρωμή δανείων μέχρι 60 χρόνια

Υλοποιείται άμεσα η εξαγγελία Σαμαρά.
Στην κατάρτιση συγκεκριμένου σχεδίου για την αποπληρωμή των δανείων προτίθεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των δανειοληπτών που αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να εντάξει στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης το εν λόγω σχέδιο μόνο τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται. Απεναντίας, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στο «ΘΕΜΑ», η ρύθμιση των δανείων αναμένεται να αποτελέσει μία από τις βασικές (πρώτες) δράσεις της κυβέρνησης. Το ευκταίο για τον κ. Σαμαρά είναι να επιτευχθεί συμφωνία με τις τράπεζες και να μη χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση. Από τις πρώτες επαφές που έχουν γίνει εκτιμάται ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα όσον αφορά στη ρύθμιση των δανείων. Πιο αναλυτικά, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαίωσης των τραπεζών (περί τα τέλη Αυγούστου) θα έχει καταρτιστεί και το σχέδιο επιμήκυνσης των δανείων.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταθέσει το ακόλουθο πρόγραμμα προς τις διοικήσεις των τραπεζών. Βάσει αυτού, λοιπόν, οι δόσεις των δανείων δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 30% του συνολικού εισοδήματος που δηλώνει ο δανειολήπτης. Ετσι η αποπληρωμή του δανείου μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 60 χρόνια. Η ρύθμιση θα ισχύσει και για τα δάνεια που έχουν αναχρηματοδοτηθεί. Αυτή είναι η μία παράμετρος. Υπάρχει και μια δεύτερη, που αφορά τους ανέργους που έχουν συνάψει δάνεια. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να παγώσει η αποπληρωμή των δανείων για ένα χρονικό διάστημα, όπως και οι πλειστηριασμοί. «Η λύση των κατασχέσεων επιτείνει την ύφεση και γιγαντώνει το κοινωνικό πρόβλημα», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Για τους άνεργους δανειολήπτες δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί μοντέλο «αποπληρωμής στο μέλλον».
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: