Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν είναι ένα βουναλάκι με λεφτά για να παίρνει η Ευρώπη


Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θύμισε χθες, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP, ότι τα χρήματα του Ταμείου είναι διαθέσιμα για όλα τα κράτη που συμμετέχουν στο κεφάλαιό του και όχι μόνο για την Ευρώπη. «Η οικονομική συμμετοχή πολλών κρατών στο Ταμείο δεν είναι δώρο, δεν είναι χορηγία. Η συμμετοχή καταλήγει σε ένα χαρτοφυλάκιο για να χρησιμεύσει σε αυτά τα κράτη» δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ από την Ινδονησία όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη.
«Τα ποσά αυτά του ΔΝΤ χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ανάγκης και δεν προορίζονται για ένα συγκεκριμένο μέρος του κόσμου. Δεν είναι ένα βουναλάκι με λεφτά για να παίρνει η Ευρώπη, όχι» τόνισε η κυρία Λαγκάρτ σε συνέντευξη Τύπου στη Τζακάρτα, στέλνοντας προειδοποιητική βολή προς τους ευρωπαίους ηγέτες ενόψει αυξημένων αναγκών στην ευρωζώνη.
«Το ΔΝΤ έχει 188 μέλη και σε περίπτωση σοβαρής οικονομικής κρίσης όλες οι χώρες μπορούν να πληγούν. Το δικό μου μέλημα είναι να ανταποκρίνομαι στις ανάγκες αυτών των χωρών, χωρών με χαμηλά ή πολύ χαμηλά εισοδήματα, με ανώτερα εισοδήματα ή και πολύ υψηλά. Το ΔΝΤ είναι εδώ για όλους» συμπλήρωσε η κυρία Λαγκάρντ.
Το ΔΝΤ επέτυχε τον Ιούνιο του 2012, στη Σύνοδο των G20 στο Μεξικό να αυξηθεί η συμμετοχή των κρατών. Το συνολικό πορτοφόλι του ΔΝΤ ανέρχεται σήμερα σε 456 δις δολάρια. Αυτό το «μάννα» θεωρείται η πιο αξιόπιστη γραμμή άμυνας εναντίον του φαινομένου ντόμινο της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.
Οι λεγόμενες χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) έθεσαν πάντως ως όρο για την αύξηση της οικονομικής συμμετοχής τους την παράλληλη αύξηση του δικαιώματος ψήφου στο ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: