Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ο Βενιζέλος προσπαθεί να αναστήσει το ΠΑΣΟΚ με την “εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης”

Από την πρώτη στιγμή που ο Β. Βενιζέλος έθεσε θέμα δημιουργίας “Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης”, αρκετές ημέρες πριν, είχαμε πει ότι πρόκειται για μια πρόταση που αποσκοπεί απλά στο να βάλει το πεθαμένο ΠΑΣΟΚ στο κάδρο της σωτηρίας της χώρας. Ο πρόεδρος του κόμματος, αυτό που δεν κατάφερε ως τσάρος της Οικονομίας, λέει τώρα ότι θα το πετύχει με την Εθνική ομάδα. Πιστεύει προφανώς ο κ. Βενιζέλος ότι αν γίνει ολίγον… Καραγκούνης (με το κλάμα του, τις διαμαρτυρίες του, τις «βουτιές» του) θα μπορέσει και η Εθνική Ομάδα να νικήσει κατά κράτος τις ξένες υπερδυνάμεις. Προφανώς ο κ. Βενιζέλος δεν πιστεύει ότι ο θεός μιας φορά κλείνει το μάτι σε χώρες όπως η Ελλάδα για να κερδίσουν το Euro.
Έτσι, λοιπόν, εκτιμά ότι αν ο ίδιος προτείνει τη δημιουργία της ομάδας διαπραγμάτευσης που θα πάει στο εξωτερικό και θα «σαρώσει» την τρόικα, τότε θα «αναβαπτιστεί» ο ίδιος και το κόμμα του και θα ξεχαστούν οι αμαρτίες του παρελθόντος. Έτσι είναι αν έτσι νομίζει.
Στην πολιτική λένε ότι αν θέλεις να μη γίνει κάτι τότε φτιάξε μια επιτροπή. Έτσι λοιπόν κινδυνεύει να γίνει και στην περίπτωση της αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.
ΟΚ, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, να την κάνουμε την ομάδα, να βρούμε και κάποιους που θα την αναλάβουν και να κάνουμε το χατίρι του κ. Βενιζέλου που επιμένει. Διότι όπως θα δείτε, μόνο αυτός επιμένει, ο κ. Κουβέλης δεν έχει πει κουβέντα για το ζήτημα.
Φανταστείτε λοιπόν την εθνική ομάδα να λειτουργεί σαν μια παρακυβέρνηση μέσα στην κυβέρνηση. Από μόνο του αυτό δε θα τορπιλίζει όποια προσπάθεια επιχειρεί ο κ. Σαμαράς με τον κ. Στουρνάρα; Ποιος θα λαμβάνει τις αποφάσεις, ποιος θα συνομιλεί με τους τροικανούς και ποιος θα χαράζει τη γραμμή; Κάθε φορά δηλαδή που θα πρέπει να γίνει κάτι θα συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί, θα συνεδριάσει η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, θα συνεδριάζει και το οικονομικό επιτελείο του κ. Στουρνάρα; Μπάχαλο, από αυτά τα γνωστά ελληνικά που έφεραν τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται.
Από χθες, λοιπόν, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μια σειρά από μέσα ενημέρωσης πήραν τη σκυτάλη από τον κ. Βενιζέλο για να προβάλλουν την ιδέα της Εθνικής Ομάδας. Από τη μια το Βήμα, από την άλλη το Mega, ανακοίνωσαν, λες και πρόκειται για τετελεσμένο γεγονός, τη δημιουργία αυτής της ομάδας. Μάλιστα, στα σημερινά «Νέα» αναφέρεται ότι ο «Βενιζέλος κατάφερε να βάψει πράσινη την αναδιαπραγμάτευση».
Γράφει συγκεκριμένα το άρθρο: «Δύο σημαντικούς λόγους για να αποχωρήσει ικανοποιημένος από το Μέγαρο Μαξίμου είχε χθες το βράδυ ο Βαγγέλης Βενιζέλος: αφενός έστρεψε τους προβολείς της δημοσιότητας πάνω στο ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζοντας ότι είναι η πολιτική δύναμη που επιδιώκει την αναδιαπραγμάτευση και αφετέρου κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του νέου υπουργού Οικονομικών διασφαλίζοντας μέσω της σύσκεψης που είχε προηγηθεί ότι τη γραμμή για τα θέματα της οικονομίας χαράσσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί».
Και συνεχίζει: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε επίσης χθες ότι αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, στην οποία θα συμμετέχουν οι τρεις αρχηγοί του κυβερνητικού σχήματος, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί (Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης, Υγείας) και οι μόνιμοι εκπρόσωποι της χώρας στο Euroworking Group, στο ΔΝΤ και στην ΕΕ».
Γνωστό το κόλπο και το ξέρει καλά ο κ. Βενιζέλος. Ανακοινώνουμε κάτι που (δεν) έγινε για να ασκήσουμε πίεση να γίνει.
Διότι απ’ ότι γνωρίζουμε, ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση δεν έχουν ανακοινώσει κάτι σχετικό. Κι αν το ανακοινώσει θα το κάνει κατόπιν ωρίμου σκέψεως, ότι είναι χρήσιμο για την Ελλάδα, όχι γιατί ο κ. Βενιζέλος ονειρεύεται ρόλους και παρεμβάσεις.
Ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε σήμερα από τους δημοσιογράφους, εάν θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διαβουλεύσεις και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, απάντησε: «‘Εχουμε αυτή τη δυνατότητα. Αν θελήσουμε θα το κάνουμε. Δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα».
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του κ. Γ. Στουρνάρα, συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης -άμεσα- των διαρθρωτικών αλλαγών (αποκρατικοποιήσεις, μείωση του κράτους), στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει η χώρα μας, αλλά και στο ότι θα πρέπει ξεκινήσει η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης «στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο».
Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια κι όχι εκείνη που προσπαθούν να «περάσουν» οι αποτυχημένοι της διαπραγμάτευσης. Και για να επανέλθουμε στα ποδοσφαιρικά, είναι σαν να βάζεις τον Καραγκούνη που έχασε το πέναλτι, να χτυπήσει το επόμενο γιατί πιστεύεις ότι έτσι θα αναστηθεί. Και στο ποδόσφαιρο μπορεί να συμβεί μια φορά. Στην πολιτική δεν είναι έτσι κ. Βενιζέλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: