Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

WSJ: "Επιπλέον μέτρα 2 δισ. ευρώ ζητά η τρόϊκα - Απορρίπτουν επαναδιαπραγμάτευση"!

Σε άρθρο της Wall Street Journal αναφέρεται ότι η τρόϊκα δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε κανένα από τα ελληνικά αιτήματα για επαναδιαπραγμάτευση έστω επι μέρους κεφαλαίων του Μνημονίου, σηματοδοτώντας μια στάση "take it or live ti" αναφορικά με τη πακέτο βοηθείας. Μάλιστα αναφέρει ότι θα ζητηθούν νέες περικοπές ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2012. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, η αποστολή των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις για τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να αντισταθμιστούν οι παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα, οι οποίες σημειώθηκαν λόγω των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου.
Η συγκεκριμένη στάση αναμένεται να φέρει σε τροχιά σύγκρουσης κυβέρνηση και τρόικα, κατά τη «WSJ», απειλώντας ακόμα και την επιβίωση της εύθραυστης κυβέρνησης συνεργασίας.
Ηδη, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για επιμήκυνση των ασφυκτικών δημοσιονομικών στόχων που έχουν επιβληθεί στην Αθήνα κατά δύο έτη, «πάγωμα» των απολύσεων καθώς και των περικοπών σε συγκεκριμένους μισθούς και συντάξεις, έχουν γίνει δεκτές σε κλίμα που κυμαίνεται μεταξύ αδιαφορίας και απόρριψης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και από το ΔΝΤ, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, την περασμένη Τρίτη στο δίκτυο CNBC ότι «δεν έχει καμία διάθεση για διαπραγμάτευση ή επαδιαπραγμάτευση με τους Έλληνες».
Υπό αυτό το πρίσμα, η τρόικα αναμένεται να «υπενθυμίσει» στην Αθήνα αυτά που η ιδια θεωρεί "λάθη και παραλείψεις". Η λίστα, σύμφωνα με τη WSJ, είναι μακρά αφού μέχρι σήμερα η Αθήνα δεν έχει προχωρήσει σχεδόν καθόλου σε μία σειρά μέτρων, στα οποία περιλαμβάνεται το κλείσιμο ζημιογόνων και περιττών κρατικών υπηρεσιών, η ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του κράτους, η απόλυση υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και η συγκεκριμενοποίηση μέτρων για την περικοπή δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα διετίας. Φυσικά ουδείς από την τρόϊκα πρόκειται να διερωτηθεί τι από όλα αυτά που ζήτησε μπορουσαν να γίνουν και τι όχι!
Ολες οι ενδείξεις, και κυρίως η απόκλιση των φορολογικών εσόδων, συντείνουν στο ότι η Ελλάδα θα είναι πάλι εκτός στόχων για τρίτη φορά εφέτος, με αποτέλεσμα η τρόικα να ζητήσει νέα μέτρα περικοπών, ύψους 2 δισ. ευρώ, πέραν αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί για το 2012.
Οπως αναφέρει στην εφημερίδα ανώνυμος αξιωματούχος, «η Ελλάδα δεν έχει κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί. Παραπονιέται συνεχώς ότι το πρόγραμμα είναι λάθος και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τη στιγμή που άλλες χώρες με αντίστοιχα προγράμματα τα έχουν εφαρμόσει και έχουν δει αποτελέσματα».
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, οι συνεχείς απαιτήσεις της Αθήνας για καλύτερους όρους, την ώρα μάλιστα που δεν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, έχει προκαλέσει «κόπωση σε πολλούς στην ευρωζώνη».
Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή, ο Αντώνης Σαμαράς, και στα οποία περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών, «ξεπάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ., αποτελούν ένα «πρώτο βήμα» της νέας κυβέρνησης ως ένδειξη «καλής θέλησης» προς τους πιστωτές της Αθήνας, προτού η χώρα ζητήσει και επισήμως καλύτερους όρους για το πρόγραμμα που της έχει επιβληθεί.
Αξιωματούχοι, ωστόσο, επισημαίνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ότι αν η τρόικα τηρήσει υπερβολικά αυστηρή στάση, η εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ θα απειληθεί με κατάρρευση.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος «αν η τρόικα δεν επιδείξει ευελιξία, ο κυβερνητικός συνασπισμος θα καταρρεύσει και η Ελλάδα ενδέχεται να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Αν οι απαιτήσεις είναι υπερβολικές, η τρόικα θα είναι υπεύθυνη για την πολιτική διάλυση που θα ακολουθήσει» προσθέτει.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στο χαλάρωμα των μέτρων, ενώ η τρόϊκα θα ζητήσει επιπλέον εισπρακτικά μέτρα! Πως να μην δικαιωθούν οι πολιτικές δυνάμεις που επιζητούσαν καταγγελία του Μνημονίου και επα'αυτής της βάσης επαναδαπραγμάτευση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: